Sari la conținut

Boicot PNL la Consiliului Judeţean Bihor. Şedinţa de constituire a CJ Bihor a fost amânată pentru sâmbătă

Prin lipsa celor 17 aleși judeţeni ai PNL, cvorumul de două treimi pentru constituirea noului Consiliu Județean nu a fost atins. În această situație, o nouă şedinţă a fost convocată de prefectul de Bihor peste trei zile.
Dacă liberalii nu participă la trei reuniri riscă să-şi piardă mandatele. Pentru ocuparea posturilor de consilieri care au lipsit nemotivat vor fi organizate alegeri parţiale.

"Dacă nu există motivarea lipsei consilierilor, pentru faptul că au lipsit la cele trei ședințe, declară acele locuri vacante, se completează de lista de supleanți a partidului din care provin acei consilieri. Dacă nici lista de supleanți nu este suficientă (...) se trece la alegerea parțială pentru acele mandate declarate necompletate și invalide", a precizat Claudiu Pop, prefectul de Bihor.

PSD a atacat în termeni duri gestul consilierilor PNL, pe care îi acuză că nu ţin seamă de opţiunea alegătorilor.

"Nu cred că e normal ca votul cetățenilor să-l deturnăm prin tot felul de tertipuri. Au avut 44 la sută, asta înseamnă că 56 la sută, deci majoritatea cetățenilor și-au dorit altceva. Lucru care noi am reușit să-l coagulăm într-o alianță", a fost de părere Liviu Sabău Popa, preşedintele PSD Oradea.

Reprezentanţii UDMR, aliaţii PSD în Consiliulul Judeţean, au avut un discurs mai nuanţat: "Cred că a fost un protest din partea PNL-ului, este dreptul lor, a fost decizia lor. Eu cred că mai sunt trei zile de a cugeta și vor lua, probabil, mai mult ca sigur, PNL-ul va lua o decizie până sâmbătă", consideră Istvan Huszar, consilier local din partea UDMR.

Următoarea încercare de constituirea a Consiliului Judeţean Bihor va avea loc sâmbătă, de la ora 9:30.

Reporter: Adrian Ciucuriţă
Operator: Robert Rezmuves