Bolnavi fără medicamente din cauza finanţării diferite a programelor de sănătate

Data publicării:
program

Specialiştii spun că finanţarea pentru programul naţional de tuberculoză nu este nici continuă, nici suficientă. Banii nu vin după un calendar dinainte stabilt, iar sumele nu sunt niciodată aceleaşi. "Sumele sunt absolut aleatorii. Până acum am trimis de 3-4 ori sumele necesare foarte clar pe prevenţie, pe curativ, pe medicamente, pe vaccin, pe PPD-uri, pe medii Lowenstein, pe radiologie, dar cred că nu le citeşte nimeni", spune dr. Marilena Crişan, coordonatorul judeţean al programului naţional de tuberculoză.

În prezent, în Bihor există peste 240 de bolnavi de tuberculoză, sub tratament. Au fost zile sau săptămâni în care au lipsit medicamente din tratamentul bolnavilor. Acest lucru îi afectează pe pacienţi, majoritatea cu venituri reduse, care nu pot să-şi plătească tratamentul.

Unul dintre ei e tranşant: "prefer să mor decât să dau banii pe medicamente, pentru că nu am cum, nu îmi ajung nici aşa."

Banii vin la timp pentru programul de oncologie

Însă există programe naţionale de sănătate privilegiate. Ovidiu Pop, managerul Spitalului Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea dezvăluie că "cel mai bine finanţat program de sănătate este programul pentru oncologie." 

Totuşi, medicii se gândesc cu teamă la lunile care urmează. "Ne punem întotdeauna întrebarea: oare vor mai fi bani? întrebare care este justificată în condiţiile în care ştim că economia ţării este destul de precară. Nu ar exista nimic mai frustrant decât întreruperea tratamentului oncologic pentru că le-ar scădea eficienţa", este de părere dr. Simona Mihuţiu, coordonatorul judeţean al programului naţional de oncologie.

În primele nouă luni ale acestui an, în Bihor, programul naţional de oncologie a fost finanţat cu aproape şapte milioane de lei.

reporter: Andrea Crişan
operator: Gabor Szilagyi/ Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri