Bolnavii de tuberculoză riscă să rămână fără medicamente şi analize, din cauza lipsei fondurilor

Data publicării:
tuberculoza 040414

Anul trecut, în Bihor au fost cheltuiţi aproape 480 de mii de lei pentru diagnosticarea şi tratarea tuberculozei. Doar jumătate din această sumă a fost alocată prin programul naţional. Restul banilor îl reprezintă medicamente din stocul rămas din 2012, care însă s-au terminat la final de an.

În această situaţie, spitalul de pneumotfiziologie din Oradea a fost nevoit să plătească tratamentele din decembrie din propriul buget.

"Pentru programul naţional de tuberculoză în Bihor a fost alocată o sumă de 241 de mii de lei", confirmă dr. Zoia Bitea, directorul adjunct al DSP Bihor.

"Aceşti bani, care sunt extrem de puţini şi care practic nu acoperă aproape tot curativul, aproape nimic din prevenţie, iar prevenţia este mai scumpă decât curativul", spune dr. Marlene Crişan, coordonator judeţean al Programului Naţional de TBC.

Anul acesta s-a alocat aceeaşi sumă ca în 2013. Banii, şi aşa puţini, sunt repartizaţi pe fiecare trimestru în parte. Astfel că, în lipsa unei rezerve de anii trecuţi, medicamentele cumpărate la început de aprilie ajung până cel mult la jumătatea lunii mai. De atunci până în iulie, când intră banii pentru al treilea trimestru, nu se mai pot cumpăra medicamente şi nici nu se mai pot efectua analize.

Situaţia este alarmantă, spun medicii, care atrag atenţia că un singur bolnav poate transmite bacilul Koch la toate persoanele cu care intră în contact. Lunar, mai mult de peste 200 de pacienţi vin la dispensare să-şi facă analizele.

Anul trecut, în Bihor au fost consultate 14.470 de persoane suspecte de TBC, din care au fost trataţi 543 de pacienţi.

Grav este că orice întretrupere a tratamentului duce la o sporire a rezistenţei bolii şi la un tratament mai scump. Ca să-şi poată continua tratamentul, medicilor şi pacienţilor nu le rămâne decât să aştepte până la următoarea rectificare bugetară. Care nu se ştie când va fi făcută.

reporter: Nicoleta Farcaş
operator: Darius Pop

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri