Sari la conținut

Brâncuşi de Maramureş. În 40 de ani de carieră, un sculptor a realizat peste 1000 de lucrări

Ioan Bledea sculptează cu o uşurinţă şi o naturaleţe rar întâlnite. În orice bucată de lemn vede un personaj sau o poveste. Unealta preferată e o secure veche de 50 de ani cu care a reuşit să îi impresioneze pe străini.

"Nu se poate compară munca cu securea cu drujba. Drujba e foarte rapidă, dar e riscantă. Poţi să faci o tăietură greşită şi s-a dus totul peste cap."

Temele abordate în operele sale inspirate din tradiţiile maramureşene i-au adus imediat recunoaşterea internaţională. Prima participare la un festival în afara graniţelor ţării, a fost în 1992, la Bresse, în Franţa. Acolo şi-a câştigat numele de "Mâncătorul de lemne" datorită vitezei cu care lucra.

"Mi-am dat seama că este un om de excepţie dar nu, nu realizăm că va ajunge aici, unde a ajuns astăzi. I-am dat sugestii în legătură cu obiceiurile din Maramureş, cu ceea ce caracterizează Maramureşul în general, l-am îndrumat înspre mitologia din Maramureş, înspre personajele fantastice", susţine Mihai Dăncuş, fost director al Muzeului Maramureşului din Sighetu Marmaţiei.

Tot francezii au fost cei care l-au asemănat cu Brâncuşi, deşi prima întâlnire pe care Ioan Bledea a avut-o cu lucrările marelui sculptor a fost în Paris.

"Nu a copiat niciodată, dar, din hazard, a avut un fel de inspiraţie similară. Apreciez mult la el şi faptul că are călităţi de artist, varietate, inspiraţie şi că a rămas om", spune Lydia Bloch, voluntar francez în România.

"Am început cu securea, cu ferestrăul şi îmi aduc bine aminte că şi Brâncuşi tehnica asta a abordat-o de la început. Şi formele pe care le fac eu îmi place să spun că mă apropie mai mult de Dumnezeu", îşi aminteşte Ioan Bledea.

În 40 de ani de activitate artistică, Ioan Bledea a sculptat o pădure întreagă, cum îi place să spună. Cele peste 1000 de lucrări figurează în muzee, în casele unor colecţionari, dar şi în birourile lui Michelle Obama, Hillary Clinton, Jean Claude Trichet sau Viktor Iuşcenko. Şi-a transformat locuinţa într-o galerie de artă cu nu mai puţin de 400 de sculpturi.

"În fiecare dimineaţă când mă scol primul lucru pe care-l fac trec prin casă, vin la atelier, mă uit la galerie. Aproape pe fiecare îi mângâi şi sunt bucuros că vor spune cândva multe despre mine."

O încăpere din casă e dedicată premiilor şi diplomelor primite de-a lungul anilor, în urma participării la tabere de sculptură, expoziţii sau concursuri. În 2011, Ioan Bledea a fost numit cetăţean de onoare al municipiului Sighetu Marmaţiei. Acum, sculptorul mai are o dorinţă: să expună la New York.

Reporter: Diana Grad
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă