Buget redus, investiţii amânate. După terminarea fondurilor europene, Oradea a oprit mai multe proiecte

Data publicării:
investitii amanate

În acest an, zgomotul picamerelor se va auzi mai puțin în Oradea, pentru că mai multe lucrările programate pentru 2016 vor fi amânate. Asta pentru că bugetul de investiții pentru acest an s-a prăbușit pur și simplu: dacă în 2015 erau alocați în acest sens 600 de milioane de lei...

"...dintr-un buget de 900 de milioane de lei aproximativ am reușit în acest an să destinăm pentru investiții aproximativ 151 de milioane de lei. Este o sumă mică comparativ cu sumele vehiculate anterior, de trei-patru ori mai mică", spune Eduard Florea, managerul public al Oradei.

Reducerea este cauzată de terminarea fondurilor europene care au fost alocate anii trecuţi. În plus, în 2016 trebuie returnat un împrumut de 100 de milioane de lei contractat anul trecut.

"Acest lucru se vede din gradul de îndatorare al anului 2016, undeva la 60%, însă va fi rambursat în mare parte din banii primiți ca urmare a depunerii cererilor de rambursare până în 21 februarie", susţine Nadia Haș, directorul executiv al Direcției Economice din Primăria Oradea.

În aceste condiţii, mai multe lucrări vor fi oprite sau amânate. Primele vizate sunt săpăturile arheologice din Cetatea Oradea.

"S-a ajuns la concluzia că majoritatea săpăturilor vor fi astupate în vederea conservării. Vor rămâne două săpături care vor fi acoperite cu sticlă, unde se va vedea exact fundația vechii catedrale", explică Lucian Popa, directorul Administrației Patrimoniului Imobiliar Oradea.

"Curățarea și refacerea bastioanelor, precum și a zidurilor exterioare ale Cetății Oradea nu vor nici ele realizate până când primăria nu va obține fonduri europene nerambursabile pentru acest proiect", a aflat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Şi proiectul transformării unui vechi cinematograf într-o sală multifuncțională cu scenă rotativă și locuri pentru 200 de persoane, nu mai este o prioritate. Amânate au fost şi extinderea unui parc din cartierul Nufărul, prelungirea drumului expres şi modernizarea a 250 de străzi din oraş.

Edilii pregătesc acum viitoarele proiecte cu fonduri europene.

"Sunt alocate resurse bugetare pentru a pregăti aceste proiecte cu studii de fezabilitate, cu proiecte tehnice, astfel încât atunci când liniile de finanțare vor fi deschise să putem accesa cât mai multe fonduri europene", afirmă Mircea Mălan, viceprimarul municipiului Oradea.

Ca să facă faţă datoriilor acumulate de-a lungul anilor, primăria orădeană vrea să refinanţeze credite de 35 milioane de euro pe o perioadă de zece ani.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri