Bugetul Bihorului a fost adoptat. Un consilier PNL a votat "pentru"

Data publicării:
buget cornel Borza

A fost nevoie de patru luni, de o oră şi jumătate de discuţii la şedinţa de azi şi de votul "pentru" al unui consilier liberal pentru ca bugetul Bihorului să fie adoptat. În situaţia în care Puterea şi Opoziţia din Consiliul Judeţean aveau acelaşi număr de aleşi, diferenţa a făcut-o gestul liberalului Cornel Borza, singurul din grupul PNL care a votat "pentru". Astfel, bugetul a trecut în forma propusă, cu scorul de 18 la 16.

După o oră şi jumătate de discuţii, pe lângă cei 17 aleşi ai alianţei PSD-ALDE-UDMR, şi liberalul Cornel Borza a fost de acord cu proiectul. Asta deşi colegii săi, care au fost împotrivă, au susţinut că Borza nici nu trebuia să voteze pentru că este angajat al Teatrului din Oradea, finanţat de Consiliul Judeţean.

Ionel Avrigeanu, liderul consilierilor PNL din CJ Bihor: "Ca şi angajat trebuia să se abţină este o incompatibilitate deci nu poţi vota nici împotrivă nici pentru atunci când eşti direct interesat, aşa spune legea dar acesta este un amănunt care nu contează. Există un vot pentru, mergem înainte, la PNL există libertate de exprimare."

Până să se ajungă la vot, consilierii au discutat în contradictoriu pe tema bugetului Bihorului. Liberalii au acuzat Puterea din Consiliul Judeţean că a împărţit banii în funcţie de culoarea politică a primarilor din Bihor.

Ionel Avrigeanu, liderul consilierilor PNL din CJ Bihor: "Refuzaţi să asiguraţi nişte sume pentru anumite primării din judeţul Bihor. Ştiţi că anul trecut nouă primării nu au primit niciun ban, în timp ce alte primării, de o altă coloratură politică, au primit 450.000 de lei. Daţi-vă demisia şi lăsaţii pe alţii care sunt în stare să conducă."

Sandor Pasztor, preşedintele CJ Bihor: "Nu există în bugetul de astăzi cum nu există de patru luni de zile problema administraţiilor locale, nu există nici o comună sau oraş introdus aici, va urma o altă şedinţă după ce ne rezolvăm probleme salariale şi de funcţionare."

Preşedintele Sandor Pasztor s-a referit la faptul că, din cauza neadoptării până acum a bugetului judeţean, angajaţii CJ Bihor şi ai instituţiilor subordonate au primit în luna martie doar 70% din salarii. Din acest motiv, vicepreşedintele Ioan Mang le-a transmis liberalilor că este ultima zi în care pot vota bugetul. În plus, Mang le-a cerut, fără succes, aleşilor PNL să valideze mandatul unui nou consilier social-democrat.

Ioan Mang, vicepreşedintele CJ Bihor: "Votaţi bugetul, validaţi al 18-lea om şi de mâine tot ce aţi făcut în ultimii doi ani cu mers prin tribunale, cu 10 absenţe de la şedinţe le facem uitate şi intrăm în normalitate."

Gheorghe Neag, consilier PNL: "Noi vom veni săptămâna viitoare cu un proiect de buget, cu mai multe corecturi, prioritatea fiind ca oamenii să îşi ia salariile."

După adoptarea bugetului, şedinţa a fost suspendată timp de 5 minute. În acest interval membrii organizaţiei Oradea Civică, aflaţi în sală, le-au cerut celor din conducerea Consiliului Judeţean Bihor să semneze petiţia "Fără penali în funcţii publice". Au fost refuzaţi şi, sub supravegherea jandarmilor, s-au întors la locurile lor.

Reporter: Claudiu Mihuţ / Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri