Sari la conținut

Buni platnici, lăsați în frig. Locatarii unei asociaţii din Oradea au rămas fără căldură şi apă

Scandalul a izbucnit după ce locatarii a 95 de apartamente care fac parte din Asociaţia Apateului 16 din cartierul Nufărul au rămas fără căldură, apă caldă și apă rece. Furnizorii le-au transmis că măsura a fost luată din cauza datoriilor.

"Această asociație are un debit restant de 84 de mii de lei, vechimea lor fiind din octombrie 2014", a precizat Alin Sas, purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Oradea.

"Sunt aici să aplicăm legea. Ea spune clar că dacă nu plătești datoriile prima măsură e sistarea serviciilor, apoi acționarea în judecată", completează Dan Crețu, reprezentant al societății Termoficare Oradea.

Locatarii spun că sunt la zi cu plata facturilor, dar banii nu au mai ajuns la furnizori: "Locatarii din scara respectivă sunt cu banii la zi, de vineri nu mai avem apă caldă."

"Suntem la zi cu toate, inclusiv doamna Maria - așa-zisă șefă de asociație - ne-a dat hârtie către termoficare și Compania de Apă cum că suntem la zi cu toate astea."

Însă un control a stabilit faptul că asociația are un minus în gestiune de peste 374 de mii de lei.

"Asta se va vedea într-o expertiză", a replicat Maria Brânduși, administratorul asociației, în timp ce locatarii sunt convinşi: "Asociația este ilegală."

Neregulile de la asociaţia Apateului au fost semnalate de mai mult timp.

"Colegii din cadrul compartimentului Asociații din Primărie au mers la această asociație de mai multe ori și s-a adus la cunoștința cetățenilor că trebuie să-și aleagă o nouă conducere a asociație de proprietari pentru că s-au sesizat nereguli", spune Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Cu caloriferele reci, locatarii folosesc radiatoarele ca să se încălzească. Autorităţile i-au sfătuit pe locatari să-şi caute dreptatea în instanță. Proprietarii au avut azi mai multe întâlniri cu furnizorii pentru a încerca repornirea utilităților și reeșalonarea datoriilor. 

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Cosntantin Gheorghiță

Pe aceeași temă