Căminele pentru bătrâni, fără fonduri

Data publicării:
camine batrani

Primele probleme cu finanţarea au apărut la căminul de bătrâni din Bratca în luna noiembrie a anului trecut. O perioadă, conducerea s-a descurcat din economiile făcute. În ultimele şase luni căminul a primit 12 mii de lei din donaţii, o maşină de spălat şi puţin peste 200 de mii de lei de la Guvern şi administraţia locală.

"Am primit de la bugetul de stat 105 mii de lei şi de la consiliul 105 mii de lei. Restul e contribuţia persoanelor vârstnice, economii şi au mai fost donaţii", spune Viorica Gaje, contabila căminului din Bratca.

"Pe luna iulie am acordat 15 mii de lei. Pentru luna august nu mai avem altă posibilitate de a finanţa. Ar trebui să oprim toate lucrările care sunt pe raza comunei şi nu mai avem bani", explică Alexandru Gaboraş, primarul din Bratca.

Căminul din bătrâni din Bratca are nevoie de aproximativ 60 de mii de lei lunar. Conducerea speră să primească bani prin Programul de Interes Naţional; însă din această sursă căminul primeşte doar jumătate din cei 1.900 de lei necesaripentru fiecare persoană asistată.

"- Acest PIN va fi până în 30 noiembrie 2016. E o perioadă scurtă până atunci.
- Şi de atunci încolo?
- Nu ştim ce va fi", susţine Viorica Gaje.

"- E posibil să ajungă în stradă?
- Sunt foarte mulţi bolnavi în faze terminală, va fi o problemă cu ei", confirmă Liana Silaghi, directoarea căminului din Bratca.

Ministerul Muncii a anunţat că de la 1 septembrie va derula un proiect pilot prin care va aloca bani căminelor de bătrâni în funcţie de activitatea lor. Bugetul programului este de nouă milioane de lei, va fi derulat pana pe 30 noiembrie.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri