Sari la conținut

Campanie de informare în vămi. Românii stabiliți în străinătate află cum pot vota la parlamentare

"Vă înmânez o informare din partea Ministerului Afacerilor Externe."

Asfel sunt întâmpinați românii care muncesc în străinătate și care se întorc în aceste zile în țară. Fiecare dintre cei care tranzitează punctele de trecere a frontierei primește un pliant din care află cum pot vota în străinătate și o cerere de înscriere în Registrul electoral pentru votul în străinătate la alegerile parlamentare.

"Românii care au domiciliul sau reședința peste hotare pot afla informații importante despre modul cum pot vota în străinătate la alegerile parlamentare din România, citind acest pliant ce este distribuit în punctele de trecere a frontierei", a aflat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Cei mai mulți dintre românii care se întorc în țară în concedii au citit pliantul oferit de agenții de frontieră și spun că vor să voteze.

"Sigur că da! O să mă înscriu și o să votez."

"Până acum nu am votat, de aici încolo votăm."

"- Contează dreptul de vot a celor de dincolo? Veți vota dincolo veți încerca să votați?
- Da, da, da! Cum să nu, normal că ne interesează."

Românii cu domiciliul sau reședința în străinătate pot afla și de pe internet informații referitoare la condițiile exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare. În acest sens sunt disponibile o secțiune specială pe pagina de internet a Ministerului de Externe, pagina de Facebook a ministerului și site-urile misiunilor diplomatice.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves