Sari la conținut

Campanie de sterilizare gratuită a pisicilor în Oradea

Orădenii spun că din ce în ce mai multe pisici abandonate apar pe străzile oraşului.

"- Ați observat că sunt mai multe pisici abandonate pe străzi?
- Da, și la subsolul blocului."

"Sunt foarte multe care își duc viața lângă tomberoane și acolo se înmulțesc necontrolat", susţine şi Aniko Farago, directorul Asociației Prietenii Pisicilor.

"Noi avem aici o grămadă de pisici și avem o domnișoară care le duce pe banii ei la sterilizat."

Procedura de sterilizare nu implică niciun cost dacă se face prin intermediul Asociaţiei Prietenii Pisicilor. De doi ani, aceasta derulează campanii gratuite de sterilizare a felinelor. Stăpânii sau locatari care au pisici în preajma blocului le pot duce la un veterinar, care colaborează voluntar cu asociaţia.

"Fiecare client care vine la cabinet semnează un consimțământ de acceptare a anesteziei. Un prim avantaj este stoparea înmulțirilor, a bolilor care se transmit prin cosangvinizare, a instinctului reproductiv", spune dr. Lavinia Jurcă, medic veterinar.

"Ar trebui sterilizate pisicile, obligat fiecare proprietar."

Prea puţini localnici au înţeles necesitatea acestei proceduri.

"Aceste pisici care le abandonează fac probleme tuturor. O pereche de pisici poate să facă chiar și 1000 de pui pe an. Cei care scapă cu viață se reproduc în continuare", explică directorul Asociației Prietenii Pisicilor.

În fiecare an, în Oradea se desfăşoară o astfel de campanie de sterilizare. Pentru acest an Fundaţia Brigitte Bardot a asigurat finanţarea sterilizării a 600 de animale. În mod normal, în funcție de greutatea și sexul animalului intervenția poate costa 200 de lei.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Tiberiu Catrişcău