Campanie de strângere de semnături pentru salvarea unui monument

Data publicării:
BETA casa salonta

Cu trei săptămâni în urmă, o parte a acoperişului casei Roth din centrul Salontei a cedat. Somat de Primărie şi de specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Cultură, proprietarul a scos molozul din clădire şi a luat o parte din ţigle, ca să nu cadă peste trecători. Pentru că imobilul face parte din patrimoniul naţional , actualul deţinător a renunţat să o mai refacă. A invocat birocraţia pe care o presupune acest lucru.

"În prima fază noi am vrut să o reabilităm, după aceea a fost introdusă în patrimoniul naţional şi acum suntem în discuţii cu dânşii. Dacă vom ajunge la un consens, o vom vinde Primăriei", spune Dorel Ungur, administratorul firmei care deţine clădirea.

Acest lucru este dorit şi de locuitorii oraşului, care au adunat semnături ca să convingă administraţia locală să cumpere clădirea.

"Am considerat că este nevoie de această iniţiativă pentru a menţine, pentru a reconstrui această clădire", susţine Sándor Sárközi, iniţiatorul strângerii de semnături.

"Să salvăm casa Roth. Eu îmi amintesc că, în urmă cu 50-60 de ani, a fost o frumuseţe a oraşului nostru."

De 800 de semnături e nevoie ca Primăria să iniţieze un proiect de hotărâre de Consiliu Local în acest sens. Condiţia a fost împlinită, pentru că, până acum, o mie de localnici au semnat petiţia.
Administraţia a reacţionat şi a anunţat că va cumpăra clădirea.

"Dacă cel care îl deţine nu are capacitate financiară să o facă, noi am venit cu propunerea să facem demersuri ca să o achiziţionăm, pentru oraş este o valoare", consideră Vasile Béres, şeful biroului de urbanism din Primăria Salonta.

"Mai păstrează încă suficiente elemente arhitectonice pentru a fi reabilitată şi refăcută", este de părere Mircea Paşca, consilier al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor.

Casa Roth a fost construită în primul deceniu al secolului al XX-lea şi a fost clasată ca monument istoric în anul 2011. Actualul proprietar, care o deţine de 10 ani, spune că preţul pe care îl va cere nu va depăşi valoarea a două Apartamente. Deocamdată, sunt aşteptate rezultatele expertizei Primăriei.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi
editor web: Adrian Laboş>

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri