Sari la conținut

Campus integrat la Universitatea din Oradea

Laboratoare, spaţii de cazare, terenuri de sport şi un bazin de înot. Toate vor fi puse la dispoziţia studenţilor orădeni în cadrul unui campus integrat care va fi construit pe Strada Armatei Române, de la malul pârâului Peţea până la Cimitirul Municipal. Investiţia va fi realizată printr-un protocol încheiat între Universitatea din Oradea şi Primăria locală, iar lucrările de amenajare vor dura aproape opt ani.

Viitorul campus integrat al Universităţii din Oradea va fi construit în perimetrul cuprins între pârâul Peţea, Cimitirul Municipal, viitorul cartier Ceyrat şi Sala polivalentă a instituţiei de învăţământ superior. Studenţii vor avea la dispoziţie dotări moderne, promit responsabilii Universităţii.

"Pe lângă spaţii de învăţământ, cercetare, bibliotecă, celelate facilităţi, baza sportivă, bazin de înot, spaţiile de cazare, probabil un nou spaţiu de luat masa", a detaliat Constantin Bungău, rectorul Universităţii din Oradea.

Investiţia se va realiza printr-o colaborare între Primărie şi Universitatea din Oradea.

"Vom căuta surse de finanţare pentru realizarea campusului. Este un proiect care se întinde pe aproximativ 8 ani înainte. Vom putea să relocăm şi facultăţile din oraş; suntem în discuţii pentru pentru mutarea unităţii de jandarmi de acolo", susţine Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Pentru studenţi, viitorul campus ar reduce din drumurile pe care le fac între clădirile facultăţilor răsfirate în tot oraşul.

"Eu acum am venit de la o altă facultate aici, îmi ia foarte mult să ajung de acolo până aici. Ar fi o idee foarte bună!"

"Nu mai trebuie să facem naveta prin oraş de la o clădire la alta."

Autorităţile iau în calcul inclusiv devierea circulaţiei auto din zonă şi transformarea întregii suprafeţe într-un imens parc.

Iniţiatorii proiectului campusului integrat susţin că în acest fel vor fi realizate economii cu încălzirea, paza şi administrarea clădirilor universităţii.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa