O cană de fericire - proiect de voluntariat pentru copiii bolnavi

Data actualizării: Data publicării:
cana de fericire

O cană de fericire, o şansă la viaţă. Un proiect de voluntariat care a început în urmă cu opt ani la Oradea s-a transformat într-o adevărată şansă la viaţă pentru copiii bolnavi de cancer. Anul acesta, orădenii pot cumpăra o cană cu băuturi calde de la standul amenajat de Rotaract în cadrul Târgului de Crăciun. Banii vor fi folosiţi pentru dotarea a două saloane de la Spitalul Municipal cu aparate de decontaminare a aerului.

În fiecare zi, la Căsuţa Fericirii din Piaţa Unirii sunt împărţite căni... care aduc speranţă. Voluntari ai unei fundaţii vând ciocolată caldă, vin fiert sau ceai pentru o cauză nobilă.

"De cinci ani deja sunt voluntar şi susţin activ proiectul acesta, "O cană de fericire". Mă împlineşte pe mine că pot să dau o mână de ajutor", recunoaşte Adrian Culici, voluntar şi membru Rotaract.

"Mi se pare o idee excelentă, chiar e îmbinare de util cu plăcut. Vii să te recreezi cu familia, să petreci un pic de timp liber după serviciu şi şi deguşti într-un scop foarte bun", a remarcat un localnic.

"Mi se pare o idee foarte bună, având în vedere că oricum îţi cumperi o băutură caldă să te încălzeşti, e bine să faci şi o faptă bună", spune altul.

Anul acesta, clubul Rotaract Oradea şi-a propus să adune 7.000 de euro, cea mai mare sumă strânsă vreodată în cadrul proiectului.

"Banii vor fi folosiţi pentru dotarea a două saloane de la Spitalul Municipal, secţia Oncologie-Pediatrie, cu două aparate de decontaminare a aerului cu presiune pozitivă. Ce înseamnă asta? Înseamnă crearea unui mediu cât mai curat, de prevenire şi protecţie împotriva infecţiilor", a explicat Alexandra Bejan, coordonatoarea proiectului.

"Acolo sunt amplasaţi copii care au probleme cu imunitatea. În urma tratamentului, în urma bolii sunt deficienţi imunologic şi fluxul acesta de aer care asigură acest aparat este benefic în astfel de situaţii, deci nu permite contaminarea microclimatului cu germeni patogeni", a detaliat dr. Ladislau Ritli, medic oncologie pediatrică.

Acţiunea "O cană de fericire" a început în urmă cu opt ani în Oradea şi se desfăşoară concomitent în 15 oraşe din ţară.

"Membrii clubului Rotaract Oradea au dorit să facă un proiect pentru comunitate, de amploare, în apropierea Crăciunului, pentru copii. Prin vizitarea târgurilor de Crăciun din capitalele ţărilor vecine, au văzut proiecte asemănătoare şi s-au gândit să implementeze şi la Oradea", susţine Ionuţ Ciucur, preşedintele Rotaract Club Oradea.

Căsuţa Fericirii va fi deschisă la Târgul de Crăciun din Oradea până pe 23 decembrie.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri