Sari la conținut

Capre tiroleze în Munții Apuseni. Un bihorean a adunat în gospodăria sa peste 50 de exemplare

Caprele austriece s-au acomodat foarte repede în gospodăria din satul bihorean Remeți. O surpriză pentru vecini, dar nu și pentru Trandafir Brade, care a fost convins ca animalele se vor încadra perfect în pesajul românesc. Ce-i drept, a trebuit să acorde o mai mare grijă alimentației acestora. Pe lângă fân, cele peste 50 de capre primesc un supliment alimentar compus din grâu, orz, ovăz și porumb. Suficient ca toate cele trei rase - pestrița austriacă, alpina franceză și anglo-nubiana - să se dezvolte fără probleme. Cea din urmă e de altfel și răsfățata.

"Provine din Egipt, împerecheată cu o capră din Anglia de aia îi zice anglo-nubiană. Laptele ei are o grăsime de până la 6%. Se poate folosi în producerea unor brânzeturi de foarte bună calitate și a untului", spune proprietarul crescătoriei.

De opt ani, Trandafir Brade crește capre tiroleze, în care a investit 10 mii de euro.

"O capră ajunge între două și trei sute de euro acolo, în Austria. Sunt, bine, și la patru, cinci sute de euro, dar astea sunt capre de concurs deja, care câștigă concursuri și nu ne putem permite noi, românii, să ajungem încă la valoare astea așa mare."

"De aceea preferă lumea această rasă, pentru producţia de lapte şi calitatea brânzeturilor este deosebită din acest lapte. Aceasta poate să ajungă la 800 de litri de lapte în 280 de zile de lactaţie, dar se întâlnesc şi exemplare cu 1.300 de litri pe lactaţie", explică Ioan Chereji, inginer zootehnist.

Pentru a-ș aigura profitul, bihoreanul a amenajat în curtea casei și un mic laborator, unde produce brânzeturi tradiționale românești. Foloseşte şi rețete austriece, care sunt pe cât de simple, pe atât de apetisante. Un exemplu ar fi biluțele din brânză cremoasă de capră învelite în diferite condimente.

În toți acești ani singura reclamă a fost cea făcută de clienți, pringtre care s-au numărat și mulți turiști străini: "Chiar am remarcat că e calitate parcă mai bună decât caprele autohtone."

"La pensiunea la care lucrez turiștii noștri din țară, dar chiar și din străinătate au gustat produsele de la firma bio la noi și chiar doresc să și meargă să și deguste și chiar și cumpără."

Familia Bradea și-a propus să ducă afacerea și în mediul online. Un litru de lapte de capră costă 5 lei, o cutie de unt la caserolă se vinde cu 20 de lei, iar brânzeturile după rețete austriece se vând cu 35 de lei kilogramul.

Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuța

Pe aceeași temă