Sari la conținut

Cardurile de sănătate, obligatorii din februarie

Peste 90% din cardurile de sănătate au fost distribuite asiguraţilor din Bihor. Doar că medicii de familie nu au ţinut pasul şi nu şi-au cumpărat cititioare de carduri pentru activarea documentelor.

"Colaborez cu firmă de IT care îmi asigură mentenanţă pentru IT şi mi-au promis un cititor de card la un preţ convenabil, fiind clientul lor, şi activarea lui", spune dr. Valentin Pantea, medic de familie.

"Am primit şi eu cardul, mi-a spus să am grijă de el şi poate că de la 1 februarie o să intre în vigoare."

"Dacă nu are cu ce activa, atunci degeaba mă duc la medicul de familie."

Cardurile au fost distribuite după o bază de date din 2012. Cei care nu erau asiguraţi atunci trebuie să facă o cerere specială pentru a primi documentul electronic.

"În momentul în care ei plătesc taxa de asigurare intră în baza de date a casei de asigurări de sănătate şi vor primi şi ele cardul de sănătate", menţionează Gheorghe Ionuţ, directorul CAS Bihor.

Un proiect de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii prevede obligativitatea folosirii cardului naţional începând cu 1 februarie. Din acel moment, bolnavii care nu au acest document nu vor putea primi reţete şi nici nu vor fi consultaţi.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiţă