Sari la conținut

Carnavalul Florilor de Ziua Ungariei, la Debreţin

Carele alegorice au fost vedetele zilei în Debreţin, unde toţi localnicii au ieşit pe străzi să admire alaiul Carnavalului Florilor. Vecinii maghiari au sărbătorit în acest fel Ziua Naţională, simbolizată de coroana cu care a fost încoronat regele Sfântul Ştefan, în anul 1000.

Pe lângă carele de flori, din alai au făcut parte trupe internaţionale de dans şi muzică, majorete, dar şi "Nuntaşii Bihorului" din Oradea, ansamblu folcloric care în acest an a împlinit o jumătate de secol de existenţă.

"Am venit cu cântece din Bihor, şi dansuri din Bihor, vom da un spectacol reprezentativ pentru judeţul Bihor", spune Florica Ruja, solistă la "Nuntaşii Bihorului".

"- Cum vă primesc localnicii din Debreţin?
- Foarte bine, foarte bine. Le mulţumim. De aia venim totdeauna la dumnealor că ne place foarte mult", recunoaşte Florian Clepe, preşedintele ansamblului "Nuntaşii Bihorului".

Cinci dintre carele alegorice vor trece graniţa şi vor defila joi pe străzile Oradei.

"Este a zecea ediţie care o organizăm împreună cu primăria din Debreţin, ei sunt la a 45-a ediţie. Faptul că şi în acest an suntem alăturin cele două primării, este un semnal de continuitate şi de stabilitate a relaţiilor între cele două administraţii", explică Ovidiu Mureşan, viceprimarul Oradei.

Alaiul a străbătut oraşul până la orele după-amiezii. Spectacolele au durat până seara şi s-au încheiat cu focuri de artificii.

Reporter: Orsolya Nagy
Operator: Constantin Gheorghiţă