Carte despre supraviețuitorii Holocaustului

Data actualizării: Data publicării:
marturii evrei

Supravieţuitorii români ai Holocaustului şi-au spus poveştile pentru eternitate. Amintirile celor care au trăit în lagărele naziste, unde şi-au pierdut părinţii şi familiile, au fost strânse într-o carte. "Alive Auschwitz - 70 de ani" este un proiect susţinut de Ambasada Israelului.

„Nu știam că părinţii noştri... nu mai sunt în viaţă.”

Acesta este strigătul de disperare al unui supravieţuitor al Holocaustului, care şi-a văzut părinţii, rudele şi prietenii omorâţi în lagerele de exterminare naziste. Mai multe astfel de mărturii au fost adunate în paginile unei cărţi lansate la Oradea. "Alive. Auschwitz 70 de ani", conține interviuri și transcrieri ale unor emisiuni TV.

„Acești supraviețuitor m-au marcat. Au fost pur și simplu niște eroi. Să vezi oameni la 90 de ani și la 100 de ani care îți vorbesc fără niciun fel de lacrimă și care îți spun: „Ce a fost, a fost, am iertat!" Ei au spus „ Am iertat, dar nu am uitat", a povestit Thea Haimovitz, coordonatoarea proiectului.

„Este important sa nu uitam cât rau pot face ura, rasismul și antisemitismul și cum pot fi oamenii transformați din oameni în mașini de ucis”, a declarat Tamar Samash, ambasadoarea statului Israel.

În regiunea Transilvaniei de nord, teritoriu cedat Ungariei în urma dictatului de la Viena, aproximativ 120 de mii de evrei au pierit în urma deportarilor. Oradeanca Eva Mozeo a scapat ca prin minune chiar din mâine lui Mengele.

„În vagoane aveam două căldări, una pentru uzul nostru, alta cu apă. Pe acelea le-am împărţit. Când am ajuns la Auschwitz, am văzut acel horn mare. Mama s-a uitat şi a zis, vedeţi, e fabrică. O să muncim şi o să supravieţuim”, a povestit Gabriela Bone, supravieţuitoare a Holocaustului.

Statisticile oficiale arataă că în Holocaustul românesc au pierit peste 300 de mii de evrei.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri