Cărți de muncă abandonate. În Bihor sunt aproape 10 mii de carnete uitate la ITM

Data publicării:
sediu ITM

În depozitele ITM Bihor sunt 9800 de cărți de muncă ce aparţin salariaţilor din judeţ care trebuiau ridicate încă de acum patru ani. Doar că titularii nu s-au mai întors după ele din momentul în care au aflat că vechimea în muncă este stocată într-o bază de date electronică.

"Nu mi-am ridicat cartea de muncă. Am crezut că nu este necesar", spune un orădean. 

Marius Rotar, directorul ITM Bihor, explică: "Foarte mulți dintre cei care nu și-au ridicat cărțile de muncă nu știu că sunt la ITM, alții consideră că le are firma sau intreprinderea la care au lucrat."

O situație asemănătoare este şi în județul Maramureș unde 5722 de carnete de muncă zac în depozitele Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Mircea Onea, purtătorul de cuvânt al ITM Maramureș: "Cele mai multe carnete de muncă pe care le avem în păstrare sunt ale persoanelor care lucrează în străinătate și mai mult sau mai puțin nu au fost sau nu sunt interesate să spunem de perioada lucrată în România."

Autorităţile însă atrag atenţia că nepăsarea i-ar putea costa pe salariaţi atunci când vor dori să se pensioneze. Dacă datele lor nu vor putea fi accesate din diferite motive, atunci cartea de muncă rămâne singura dovadă că au fost angajaţi şi că au beneficiat de anumite sporuri.

Cărţile de muncă pot fi ridicate de la ITM Bihor, pe baza cărţilor de identitate, de luni până vineri, între orele 8 şi 16.

Reporter: Diana Grad
Operatori: Constantin Gheorghiță, Kristian Kosa

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri