Sari la conținut

Casa unei tinere din Bihor, construită de voluntari irlandezi

La căminul Felix de lângă Sântandrei se munceşte de zor în aceste zile. Încă de la primele ore ale dimineţii, voluntarii străini, şapte bărbaţi şi nouă femei, fac echipă pentru a îndeplini dorinţa Andreei.

"Fata mea, care e de aceeaşi vârstă cu Andreea, a mai fost în România şi a fost implicată într-un proiect similar. Acum am simţit că a venit rândul mamei ei să facă acelaşi lucru", povesteşte Sharon Fleming, voluntar.

"Nu am mai făcut aşa ceva până acum. Acestea sunt lucruri pe care le facem pentru prima dată: datul cu ciocanul, ridicatul, căratul. E solicitant pentru 7 ore pe zi. E obositor, dar e bine", consideră Aaron Fletcher, voluntar.

Alături de voluntari lucrează şi viitoarea beneficiară a locuinţei. Andreea are 21 de ani şi recunoaşte că şi-a dorit dintotdeauna casa ei. Visează să o decoreze cu obiectele pe care le creează cu propriile mâini, într-un atelier. Până nu de mult a locuit împreună cu mama, cu bunica şi cu un frate mai mic, în chirie, într-o casă veche dintr-un sat de lângă Oradea.

"- Îmi place că o să am casa mea.
- Îţi vei pune şi lucruşoare din astea cum faci acum?
- O să îmi fac perdele, o să îmi fac cameră. De toate", spune Andreea Fazekas, beneficiara locuinţei.

"Pereţii au fost ridicaţi deja pentru că este o construcţie din lemn, elementele de acoperiş au fost pregătite. Se realizează structura pereţilor exteriori şi apoi se va ridica, se vor ridica formele de acoperiş", a detaliat Emil Popa, director de programe la Habitat pentru Umanitate Beiuş.

Casa care va fi ridicată până la sfârşitul săptămânii este construită printr-un parteneriat pe care Căminul Felix îl are cu fundaţia Habitat pentru Umanitate Beiuş.

Reporter: Diana Grad
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă