Căsătoria civilă, oficiată în biserică

Data publicării:
casatorie-50918

Ca să nu mai fie nevoiţi să facă nenumărate drumuri între Starea Civilă şi cultul unde ar trebui să aibă loc cununia religioasă, deputatul UDMR susţine schimbarea legii care spune cum poate fi recunoscută de stat căsătoria. Un rol important l-ar avea biserica, pentru că preoţii ar putea avea şi rolul de ofiţeri ai stări civile.

Odon Szabo - deputat UDMR de Bihor

„Dacă spui da în faţa preotului, atunci nu mai eşti obligat să spui da şi în faţa ofiţerului de stare civilă. Deci se reduce la o singură cheltuială la un singur eveniment".

Această modalitate de a recunoaşte căsătoria se foloseşte şi în alte 16 ţări ale Uniunii Europene. Modelul propus de deputatul maghiar este preluat din Slovacia, unde documentaţia viitorilor soţi este depusă la Starea Civilă, dar certificatul de căsătorie este valabil abia după ce este completat şi de cultul în care are loc cununia.

Odon Szabo - deputat UDMR de Bihor

„Este completat prima pagină de cei de la Starea Civilă şi pagina a doua, unde este încheierea oficială a căsătoriei, cu cei doi martori si ofiţerul de stare civilă şi mergi la parohia unde doreşti să închei căsătoria".

Parlamentarul a avut deja consultări cu Biserica Ortodoxă, dar şi cu reprezentanţi ai Episcopiei Romano-Catolice şi Reformate. Oficialii s-au arătat dispuşi să încheie şi cununii civile, înainte de a oficia căsătoria religioasă. Deocamdată Odon Szabo vrea să vadă dacă cei afectaţi de schimbări sunt de acord cu propunerea sa, ca mai apoi modificările să fie dezbătute în comisii şi Camera Deputaţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri