Case distruse de alunecări de teren în Maramureș

Data actualizării: Data publicării:
casa alunecare teren mm

Alunecările de teren le-au distrus case mai multor oameni din Maramureş. Localnicii dau vina pe căderile masive de zăpadă, însă autorităţile spun că există proprietari care nu au acte pe construcţii, şi au făcut săpături neautorizate. În acest caz, proprietarii nu pot solicita despăgubiri.

casa alunecare teren5
casa alunecare teren5

”Aici mi-a fost bucătăria. Am avut mobilă de bucătărie, maşină de spălat, frigider”, spune Radu Lingurar, proprietarul unei case.

Cele mai afectate localităţi din Maramureş sunt Ulmeni şi Baia Sprie, unde mai multe case au fost distruse de pământul care a luat-o la vale. Radu Lingurar lucrează în Occident, dar şi-a luat câteva zile libere pentru a se întoarce acasă şi a evalua pagubele produse.

”O să văd ce se poate recupera. Dacă se poate face ceva e bine, dacă nu, ce vrea Cel de sus”, spune tânărul.

Localnicii spun că pământul a luat-o la vale din cauza căderilor mari de zăpadă din această iarnă.

”A fost zăpada aia mare şi când s-a topit... La băiatul s-a spart casa de două ori în iarna asta, dincolo. A reparat-o, iar acum când a venit ultima dată i-a spart-o a doua oară”, spune Lucreţia Lingurar, mătuşa proprietarului.

Autorităţile spun însă că proprietarii nu au acte pentru construcţii şi că au săpat în versantul din spatele casei.

”Proprietarii au efectuat lucrări la versantul din apropiere fără autorizaţie de construcţie şi fără respectarea legislaţiei în domeniu. Vom putea vorbi de despăgubiri doar dacă avea autorizații de construire. În acest moment nimeni nu le poate acorda nicio despăgubire”, a declarat Dan Bucă, purtător de cuvânt CJSU Maramureş.

Am ridicat, mi-am făcut, urma să îmi fac proiect, aviz pe construcţie”, explică Radu Lingurar.

Afectate au fost şi 15 gospodării din Chelniţa, după ce pietrişul şi rocile s-au desprins de pe un deal.

Reporter/Operator: Kristian Kosa
Redactor: Bogdan Băcilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri