Căţărări, rafting şi drumeţii în tabăra de la Şuncuiuş

Data publicării:
tabara suncuius

Drumeții prin peșteri, cățărări pe stânci ori sesiuni de tir cu arcul. Sunt câteva dintre activitățile de care au parte copiii care își petrec vara în tabăra de la Șuncuiuș, în Defileul Crișului Repede. Aflată în administrarea Direcției Județene de Tineret și Sport, tabăra funcționează de aproape 50 ani și le oferă condiții decente elevilor ce vin din toată țara. În plus, peisajele sunt de o frumusețe rară.

În aceste zile 14 elevi, veniți din toate colțurile țării, se împrietenesc cu muntele în tabăra din Șuncuiuș.

"Copiii care vor să încerce chiar le sugerez să încerce, a fost foarte interesant. Trebuie să împingi foarte mult din picioare și trebuie să ai grijă să nu te tragi din mâini și trebuie mereu să te ajute cineva", povesteşte, încântat, Ionuț, un elev de 11 ani, din Oradea.

"Ca susținere am avut un ham, am avut niște lonje și ca prindere de blocatori m-am folosit de carabinieră", a explicat Elisei, un şcolar de 12 ani, din Satu Mare.

În tabăra din defileul Crișului Repede copiilor le sunt oferite tot soiul de activități: de la rafting, cățărări pe stâncă, drumeții, tiroliană până la vizitarea peșterilor.

"Avem teren de fotbal, avem unde să dăm cu arcul și locul este minunat", consideră Cristian, un orădean de 10 ani.

"Am făcut face painting, tir cu arcul și un pod indian, s-au agățat mai multe sfori între acei copaci și noi trebuia să mergem pe ele", a explicat Darius (12 ani), din Bacău.

"O să ne ducem în peșteri, facem tir cu arcul, e minunat", se bucură Adam, un băiat de 9 ani, din Constanța.

"Șuncuiușul este una dintre atracțiile și taberele cele mai cerute, cele mai căutate, tocmai prin prisma oportunităților din zonă. O să facem tiroliană, escaladă, o să vizităm două peșteri amenajate pentru speoturism, Peștera Unguru Mare și Peștera Vadu Crișului. Cu cei mai mari o să mergem în peșteri un pic mai dificile", spune Alin Popa, instructor și ghid în speoturism.

Pentru 67 de lei pe zi, copii primesc trei mese pe zi și cazare. Cu condiții de cazare modeste, dar igienice, tabăra are o capacitate maximă de 55 de locuri, o sală de mese, terenuri de sport și toate utilitățile necesare: apă, curent electric și căldură.

"Tabăra de la Șuncuiuș este întinsă pe o suprafață de aproximativ șapte mii de metri pătrați. În fiecare vară în acest loc pot fi găzduiți până la 550 de copii", a aflat Bianca Firezar, reporter Digi24 Oradea.

"Noi depunem toate eforturile și facem ca totul să fie bine cu privire la siguranța alimentară, la securitatea copiilor, iar lucrul acesta eu cred că încă în taberele noastre primează", dă asigurări Ciprian Gavra, consilier DJTS Bihor.

Tabăra de la Șuncuiș funcționează încă din 1969 și era folosită de sportivii care veneau în cantonament în zonă. Din 1995 a fost deschisă și elevilor.

"Noi am preluat această locație în anul 1995 și de atunci organizăm tabere nu numai vara, ci și în vacanțele de primăvară și iarnă", a precizat Ciprian Gavra.

În Bihor mai funcționează trei tabere de stat: la Remeți, Valea Brătcuței și la Oradea, ultima numită și "tabăra urbană".

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Ticu Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri