Sari la conținut

Catolicii au sărbătorit Duminica Floriilor

A fost sărbătoare printre credincioșii romano-catolici care au marcat Duminica Floriilor. Acest moment aminteşte de intrarea Domnului în Ierusalim şi semnifică începutul Săptămânii Mari. La Oradea, sute de enoriași au participat la procesiunea de Florii de la Bazilica Romano-Catolică, unde preoții au sfințit ramuri de salcie, după tradiție.

În curtea bazilicii, credincioșii au fost întâmpinați cu crenguțe înmugurite de salcie, care au fost sfințite de episcopul romano-catolic de Oradea.

„Este o semnificație ca pentru toată lumea, o liniște, o pace sufletească și ne place să avem în casă”, a spus o enoriaşă.

„- Unde le veți păstra?
- În casă, într-o vază.
- Credeți că vă vor aduce bunăstare?
- Da, ne aduce și ne-a adus întotdeauna”, a răspus un credincios.

Mulțimea a pornit apoi într-o procesiune până la intrarea în lăcașul de cult.

Marcată cu o săptămână înaintea Paștelui, Duminica Floriilor amintește de intrarea Domnului în Ierusalim, unde a fost întâmpinat cu flori şi cu ramuri de finic.

„Această intrare înseamnă de fapt începerea pătimirii lui Isus care duce apoi la moartea pe cruce și, în final, la Înviere”, a spus Laszlo Bocskei, episcopul romano-catolic de Oradea.

În Duminica Floriilor, Biserica Catolică a celebrat și Ziua Mondială a Tineretului, ajunsă în acest an la cea de a 33-a ediţie. Cu această ocazie, Papa Francisc i-a îndemnat pe tineri să-şi înfrunte temerile, să fie autentici şi curajoşi în a-L iubi pe Dumnezeu şi aproapele, după exemplul Sfintei Fecioare Maria.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi