Sari la conținut

Cazul elevilor de la Ştei, la CEDO

Gestul lor vine după ce judecătorii Curţii de Apel din Oradea au decis ca procesele-verbale de eliminare din examen a şase absolvenţi să îşi producă efectele. În acest fel, tinerii nu se mai pot înscrie la facultate.

Cei şase elevi, împreună cu alţi 102 au fost eliminaţi de la Bacalaureat pe motiv că au copiat sau le-au permis altor colegi să se inspire. În imaginile de pe sistemele de supraveghere de la Colegiul "Unirea", se observă cum unii elevi se întorc unii spre alţii şi discută între ei.

Pe lângă sesizarea CEDO, avocatul elevilor va cere strămutarea proceselor la altă instanţă, pe motiv că la Curtea de Apel Oradea procesul nu este obiectiv.

Arpad Kolozsi, avocatul elevilor eliminaţi din Bacalaureat: "Am început de câteva zile să lucrăm la cereri de strămutare, considerând că în judeţul Bihor, la Curtea de Apel, procesele nu se desfăşoară în mod obiectiv. Primul pas pe care îl vom face este acela că ne vom adresa Curţii Europene de la Strasbourg, reclamând statul român că nu dă aceleaşi posibilităţi cetăţenilor de rând de-a şi valorifica drepturile constituţionale şi procesuale, ca şi prezumţia de care se bucură actele pe care statul le emite."

Alin Novac, inspectorul general al IŞJ Bihor: "Poziţia Inspectoratului Şcolar Judeţean este aceeaşi ca şi până acum, aşteptăm şi acceptăm orice decizie a instanţei şi cu siguranţă o vom pune în aplicare."

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Pe aceeași temă