Sari la conținut

Cea mai bună rețetă cu varză, premiată într-o comună din Bihor

Comuna Toboliu este renumită pentru cultura verzei. Localnicii obţin an de an recolte importante, iar o parte este folosită la prepararea unui fel de mâncare preluat din bucătăria maghiară. Fiecare locuitor deține o rețetă proprie de toroş.

"Eu prima dată am pus untura cu ceapă. S-a călit să fie moale, apoi se pune carnea cu condimente boia, piper, am lăsat 15 minute carnea apoi am pus varza și atunci trebuie să fiarbă încet 4 ore", spune Ana Crainic.

Există unii care pun condimente doar de ei știute, alții care murează varza un timp mai indelungat sau adaugă mâncării gutui. Traian Mărcuț spune că "secretul la toroșul pe care îl pregătim noi este ardeiul iute care se pune în varză când o pui la murat".

Deși nu la fel de cunoscută ca varza de Buxelles, cea din Toboliu e cu sigurantă cea mai renumită din Transilvania.

"Cam toată lumea cultivă varză, există câţiva care fac din asta o indeletnicire mai aparte. Cultivă hectare întregi și valorifică produsele", susţine Pavel Maier, primarul comunei Toboliu.

Festivalul verzei de la Toboliu a ajuns la a şaptea ediţie.

reporter: Bogdan Costea
operator: Rezmuves Robert
editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă