Ceartă pe ajutoarele sociale. Zeci de familii din Tulca nu şi-au mai primit banii de 6 luni

Data publicării:
cearta social Tulca

Revoltă într-o comună din Bihor. Zeci de localnici din Tulca îl acuză pe primarul localităţii că nu le oferă de muncă şi că le-a tăiat abuziv ajutorul social. Fără bani de câteva luni, oamenii spun că au ajuns la capătul răbdării. Ancheta declanşată a scos la iveală alte nereguli în urma cărora mai mulţi localnici nu şi-au încasat sumele cuvenite în urma muncii prestate în folosul comunităţii.

După ce au lucrat mai mulţi ani în schimbul ajutoarelor sociale, mai mulţi locuitori din Tulca nu şi-au mai primit banii în luna august. Membrii celor 15 familii aflate în această situaţie s-au dus să îi ceară explicaţii primarului. Aşa au aflat că nu mai figurează pe listele de beneficiari.

Mihai Petran, viceprimarul comunei Tulca: "Era suspendat pentru că în urmă cu o lună nu s-au prezentat să efectueze zilele aferente."

Octavian Fekete, localnic din Tulca: "La început de lună am cerut să lucrăm. Ne-a zis că nu ne oferă de lucru pentru că refuzăm. Nu facem asta. Acolo sunt lemne de tăiat; dacă ne lasă ne apucăm e treabă."

Mihai Petran, viceprimarul comunei Tulca: "Nu avea rost să îl pun la muncă din moment ce dosarul îi era suspendat."

Marcel Fekete, localnic din Tulca: "Să mă duc să cerşesc din casă în casă sau ce să fac? Nu mai e lumea cum a fost."

În funcţie de numărul membrilor din familie şi de orele prestate, beneficiarii ajutoarelor sociale primeau sume cuprinse 300 şi 800 de lei. Cum dosarele le-au fost suspendate, ei se plâng că nu mai au nici bani de mâncare.

"Din 28 de lei cum să mă descurc? Ce să fac cu ei? Trebuie să cumpăr lapte şi pampers la copii."

Tot fără bani au rămas de jumătate de an alte 14 familii din comună, care susţin că aveau toate orele efectuate. Legea spune că în cazul în care reprezentantul familiei nu îşi revendica sumele timp de trei luni consecutiv, dosarul este suspendat.

"Persoana care avea dreptul să îşi ridice ajutorul social nu şi-a ridicat mandatul, probabil că nu erau acasă", susţine viceprimarul din Tulca.

Ancheta declanşată joi de inspectorii Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Bihor a scos la iveală mai mult erori comise la primăria din Tulca.

"S-a constatat că sunt eronat întocmite un anumit număr de dispoziţii ale primarului şi am descoperit anumite carenţe în acţiunile pe care primăria le desfăşoară. Nu am reuşit să încheiem controlul pentru că nu ne-au fost puse la dispoziţie toate actele necesare", a precizat Felix Cozma, directorul AJPIS Bihor.

În cazul în care situaţia nu se va rezolva în zilele următoare, Primăria Tulca riscă să fie sancţionată.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri