Centru de cercetare într-o fostă clădire militară. Patru laboratoare au fost amenajate la Oradea cu fonduri europene

Data publicării:
CENTRU CERCETARE 031215

Clădirea care a aparţinut Garnizoanei din Oradea era abandonată de mai mult timp când s-a luat decizia transformării ei într-un centru de cercetare. Profesorii Facultăţii de Energie Electrică şi Tehnologia Informaţiei au întocmit un proiect şi au accesat fondurile europene necesare. Astfel, pe o suprafaţă de 750 de metri pătraţi au fost amenajate patru laboratoare dotate cu aparatură de ultimă generaţie. Ele sunt funcţionale după o jumătate de an de lucrări.

"Toate materialele s-au folosit de ultimă performanţă conform cerinţelor europene. Niciun material nu este fără certificat de calitate şi conformitate", spune Augustin Ile, administratorul firmei constructoare.

"Pe parte de inginerie electrică este cel mai performant centru de cercetare din ţară", consideră Ioan Francisc Hathazi, directorul Departamentului de Inginerie Electrică.

"La ora actuală când avem ciclu 1 licenţă, ciclul 2 masterat şi doctorat, este absolut nevoie de laboratoare moderne, de laboratoare moderne interdiciplinare", susţine Teodor Leuca, decanul Facultăţii de Energie Electrică şi Tehnologia Informaţiei.

Infrastructura ultramodernă din Oradea le va permite viitorilor ingineri să facă practică în aceleaşi condiţii ca şi studenţii din marile centre de cercetare ale Europei.

"E mult mai simplu în momentul în care ai un echipament mai performant şi vezi cum merge, nu numai din cărţi şi din analize, din poveşti, să înţelegi funcţionarea lui şi tu practic să mergi, să pui mâna să faci", spune Marcel Trif, student în anul 4 la Inginerie Electrică.

"Având în vedere că universitatea noastră are contracte, proiecte Erasmus, unde ai noştri studenţi pleacă în străinătate, vin din alte centre de cercetare şi din alte universităţi studenţi la noi, să nu existe o discrepanţă între laboratoarele lor şi laboratoarele noastre", a detaliat Ioan Francisc Hathazi.

Centrul de cercetare le va garanta tinerilor şi obţinerea unor locuri de muncă la firmele din Parcul Industrial al Oradei.

"Studenţii de la Universitatea Oradea fac practică în companiile din parcul industrial, dar pe lângă partea de practică pe care o face exact în practică este foarte important să înceapă să înveţe în laboratoare bine dotate", spune Delia Ungur, managerul Parcului Industrial din Oradea.

După finalizarea acestui proiect, profesorii orădeni se gândesc deja să transforme zona într-un campus de cercetare.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri