Centru de permanenţă la Valea lui Mihai, într-o clădire care aştepta de un an inaugurarea

Data publicării:
BETA centru de permanenta

Ultima unitate care funcţiona ca centru de permanenţă în cadrul spitalului din Valea lui Mihai s-a închis în 2008. Autorităţile au încercat să rezolve situaţia, însă fără succes.

"Infrastructura în care funcţiona atunci spitalul-centru medical din Valea lui Mihai era o infrastructură revendicată, în proces, şi exista pericolul ca activitatea medicală să fie redusă", explică Attila Cseke, fost ministru al Sănătăţii.

Cu ajutorul ministerului Sănătăţii, Primăria a reuşit până la urmă să renoveze o clădire istorică din centrul oraşului. În acelaşi imobil se află biblioteca, Serviciul de Evidenţă a Persoanelor, secţia de interne şi ambulatorul spitalului orăşenesc. Pentru punerea în funcţiune a centrului de permanenţă lipseau până acum banii, care trebuiau să vină de la CAS.

"Este pusă la punct de un an, cu medicii, cu tot cu asistentele. Am fost gata să dăm startul la acest proiect, acum am ajuns la finalizarea acestuia, adică am primit finanţare din partea Casei de Asigurări de Sănătate", spune Attila Karsai, viceprimarul oraşului Valea lui Mihai.

Cei şapte medici şi şapte asistenţi vor asigura servicii medicale primare de seara până dimineaţa în timpul săptămânii. La sfârşit de săptămână vor lucra 24 de ore.

"Aceste centre de permanenţă sunt doar un colac de salvare pentru un pacient în cazuri de urgenţă majore sau minore; în acelaşi timp este o modalitate de a debarasa acele centre de urgenţă care funcţionează la Oradea sau Marghita", este de părere Maria Turucz, medicul coordonator al Centrului de Permanenţă.

În Bihor, există în total 25 de asemenea centre în oraşe şi comune. Ele au fost deschise pe baza unei reforme în sistemul de sănătate din anul 2011.

Reporter: Orsolya Nagy
Operator: Constantin Gheorghiţă

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri