Centru de pregătire a salvatorilor, funcţional în Apuseni

Data publicării:
salvamont

Premieră naţională în Bihor, judeţ în care se află singurul centru de pregătire a salvatorilor montani din ţară. Realizată cu ajutorul financiar al unui canton elveţian, baza de antrenament se află în staţiunea Vârtop din Munţii Apuseni şi este deja funcţională. În cadrul acesteia, salvamontiştii îi votr instrui atât pe cei care vor să devină salvator montan, cât şi cei care lucrează deja în domeniu.

Centrul de pregătire a costat aproximativ 300 de mii de franci elveţieni, cea mai mare parte oferită de autorităţile din cantonul elveţian St. Gallen. Baza cuprinde 12 containere dotate cu echipamente pentru salvare şi cu toată infrastructura necesară.

"Este o dată infrastructura de cazare, sală de curs, magazie şi tot echipamentul tehnic necesar pentru formarea salvatorilor montani, cât şi echipament de prim ajutor, manechine", spune Istvan Pinter, directorul Salvamont-Salvaspeo Bihor

Baza a fost amenajată în zona Vârtop din Munţii Apuseni, unde există o pârtie de schi, locuri de căţărat şi trasee turistice. Salvatorii vor fi antrenaţi să intervină în cele mai dificile situaţii.

"Începând de la deprinderile primare de căţărat, schi şi aşa mai departe, până la cele mai complexe, de transport, de accidentat în zonă abruptă, verticală, deci practic toată gama de salvări montane se poate simula cu echipamentul din dotare şi în zona respectivă", susţine Istvan Pinter.

"Acest centru înseamnă pentru noi un lucru extraordinar, ne îmbunătăţeşte foarte mult calitatea în formarea noilor salvatori montani, pur şi simplu oferă un confort mai mare, avem materiale mult mai bune cu care putem să formăm noii salvatori", spune Adina Micula, vicepreşedintele Salvamont Bihor.

Autorităţile spun că un astfel de centru este necesar din cauza înmulţirii numărului de turişti, dar şi a accidentelor în zonele montane.

"Salvatorii montani sunt nevoiţi ca să participe, de multe ori, la mai multe salvări în acelaşi timp, pentru aceasta au nevoie de foarte mulţi voluntari care să-i susţină, să-i ajute. Centrul acesta a fost soluţia cea mai bună în momentul acesta pentru a atrage noi voluntari care să devină salvatori montani", a explicat Lucia Pantea, manager de proiect.

"Dacă acum 10 ani aveam patrulări de sfârşit de săptămână, acum avem perioade când în trei zone diferite avem permanenţă totală şi asta consumă foarte mult personal", a precizat directorul Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Serviciul Salvamont-Salvaspeo Bihor are, în prezent, zece angajaţi şi peste 50 de salvatori montani, speologi şi scafandri voluntari.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri