Sari la conținut

Centru multifuncţional, cu bibliotecă și internet, într-un sat din Bihor

Centrul cultural Teodor Maghiar din Husasău de Criş a fost deschis în urmă cu câteva luni, la iniţiativa bisericii ortodoxe. Pentru amenajarea lui, preotul din sat s-a luptat ani la rând. Părintele Ioan Ghitea i-a găsit sediul într-o clădire păsărită în centrul satului, care a găzduit până acum trei ani şcoala din localitate.

"Ne-am gândit rând pe rând să o repunem în folosul comunităţii amenajându-ne o sală de mese, un mic muzeu, această bibliotecă cu centru de internet", spune preotul Ioan Mircea Ghitea, coordonatorul Centrului Cultural din Husasău de Criş.

Sătenii au la dispoziţie o bibliotecă cu peste 2 mii de volume şi un club de internet cu acces gratuit. Azi centrul a mai primit 800 de volume printr-o donaţie.

"Am cerut colegelor noastre, cât şi membrilor comunităţii să ne doneze cărţi ca să le dăm unei biblioteci şcolare de undeva, de la ţară, pentru că ştim că sunt foarte multe localităţi din Bihor care nu au cărţi", explică Florica Cherecheş, iniţiatorul campaniei de strângere de cărţi.

Centrul cultural este deschis zilnic.

În cadrul centrului cultural mai funcţionează un cabinet medical şi o farmacie cu program pe toată durata săptămânii. Preotul Ioan Ghitea spune că în viitor va fi inaugurat şi un cabinet de stomatologie.

reporter: Edina Szomoru
operator: Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboş