Sari la conținut

Centrul Oradei, pavat de italieni. Pietrarii din peninsulă vor lucra 7 luni la pavarea Pieţei Unirii

20.000 de metri pătraţi din centrul Oradei sunt pavaţi cu granit și porfir special adus din Italia. Fiecare piatră este cioplită şi aranjată manual de pietrari veniţi din regiunea Trento.

În România nu există o tradiție a lucrului în piatră. Nu există o societate care să aibă capacitatea de a executa o lucrare de asemenea amploare", susţine Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.

Două milioane de pietre vor fi montate de şase muncitori italieni, supravegheaţi de doi meşteri din peninsulă. Aceştia au moştenit de la părinţi tehnicile de lucru în piatră şi au dezvoltat o afacere de familie în acest domeniu.

„Am utilizat cele mai bune produse la nivel de rezistență, fugă și elasticitate. Este un mix care credem că va da acestei piețe o ținută și rezistență unice în Europa”, spune Simone Caresia, meșter pietrar.

Îl completează celălalt meşter, Raffaello Odorizzi: „Atât tatăl meu, cât și al lui Simone Caresia, începând cu 1960, au bătut toată Europa pentru a promova acestă piatră celebră a economiei italiene."

Muncitorii italieni veniţi la Oradea vor lucra timp de 7 luni la pavarea Pieței Unirii. Salariul lor va fi cuprins între 1.500-2.000 de euro pe lună.

Pietrarii italieni au marcat istoria oraşului. Documente din jurul anului 1200 atestă faptul că meşteri din Peninsulă au fost aduşi de regii maghiari ca să construiască fortificaţii și clădiri episcopale ori nobiliare. În secolul al XV-lea italienii au format o comunitate numeroasă în Oradea, iar mai târziu au dat numele unor cartiere.

„Sunt pomeniți medici de origine italiană, pietrari - un anume Dionisius Artifex. La vremea respectivă italiana era o limbă vorbită curent pe străzile din Oradea", aminteşte Dumitru Noane, administratorul Cetății Oradea.

Edilii spun că au apelat la pavarea cu porfir şi la meşterii italieni ca să nu repete situaţia de pe corsoul orădean, unde mai multe dale s-au desprins.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboș