Centrul Oradei, reabilitat integral până în 2021

Data actualizării: Data publicării:
centru oradea reabilitare 020916

În următorii doi ani Oradea va fi supusă unor ample proiecte de modernizare, a anunțat primarul Ilie Bolojan. Clădirile din centrul orașului vor fi reabilitate, cablurile vor fi date jos de pe fațade, iar trotuarele vor fi lărgite. Cei care nu au bani să își renoveze imobilele vor beneficia de împrumuturi pe 5 ani din partea municipalității. Lucrările se vor desfăşura în două zone prioritare şi vor fi supravegheate de edili.

Prima din cele două zone prioritare cuprinde 70 de clădiri aflate în perimetrul delimitat de Piața Unirii, Piața Ferdinand, zona pietonală de pe Strada Republicii și strada Vasile Alecsandri. O treime din aceste imobile sunt reabilitate, în timp ce restul va fi modernizat până în 2018.

Muncipalitatea s-a angajat să întocmească proiectele de reabilitare, să finanțeze dirigenția de șantier și să supravegheze respectarea termenilor arhitecturali.

Ilie Bolojan, primarul Oradei: „Vom acorda împrumuturi tuturor proprietarilor din acest perimetru, pentru reabilitarea fațadelor, de la caz la caz, analizând fiecare imobil, dacă sunt situații sociale dacă nu sunt. Împrumuturi pe 5 ani de zile.”

A două zonă cuprinde străzile adiacente zonei centrale a orașului. Printre ele se număra străzile Roman Ciorogariu, Mihai Eminescu, Primăriei, Traian Moșoiu sau Aurel Lazăr.

Pe lângă reabilitarea clădirilor, primăria are în plan și îmbunătățirea condiţiilor de trafic.

Ilie Bolojan, primarul Oradei: „Să dăm toate cablurile jos de pe fațade, să extindem spațiile pietonale, să asfaltăm toate străzile, să ridicăm calitatea spațiilor pietonale extinzându-le, la fel și în cazul spațiilor verzi.”

Reabilitarea clădirilor monument istoric poate fi făcută cu ajutorul fondurilor locale şi guvermentale datorită unei legi iniţiate de deputaţii liberali Ioan Cupşa, Florica Cherecheş şi Horia Cristian.

Ioan Cupșa, deputat PNL: „Municipalitatea se poate implica dar nu doar ea, se pot face intervenții și la nivel național în așa fel încât să se acorde granturi de 50% pentru reabilitarea acestor clădiri. În condițiile în care acești coproprietari sunt în imposibilitate practică de a asigura această cofinanțare pot fi sprijiniți.”

Autorităţile locale intenţionează ca până în 2021 să reabiliteze complet centrul Oradei.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri