CET Oradea, pusă din nou la plată. Societatea trebuie să restituie 25 de milioane de lei din bonusul de cogenerare

Data publicării:
CET 130515

Bonusul de cogenerare este acordat de stat din 2011, prin intermediul Autorității Naționale pentru Reglementare în Domeniul Energiei, centralelor care produc simultan, cu aceeași instalație, căldură și energie electrică. Pentru 2014, Electrocentrale Oradea a primit 30 de milioane de lei, dar în acest an, la începutul lunii aprilie, a fost anunțată că trebuie să returneze 25 de milioane de lei.

"Suma, dacă o raportați la venitul total de 180 de milioane de lei ca cifră de afaceri, vă gândiți că ne afectează", consideră Laszlo Kovacs, contabilul-șef al Electrocentrale Oradea.

Reprezentanții centralei nu știu cum a fost calculată suma ce trebuie returnată. "Nu există un mecanism clar de calcul a acestei supracompensări. Nu primim explicatii vis a vis de modul în care ar trebui să ne stabilim schema de funcționare, astfel încât să ajungem în situația de a nu fi supracompensați. Avem clar sentimentul că ANRE s-a detașat din autoritate de reglementare a energiei în instrument de opresiune", atrage atenţia Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale Oradea.

Autoritățile locale consideră că astfel de șocuri financiare pot duce societatea Electrocentrale în pragul falimentului.

"Electrocentrale Oradea se află în faza finală de aprobare a planului de reorganizare. Apariția acestor situații în care din urmă, din trecut apar amenzi, sume pe care să le restituie, îngreunează decizia în privința viitorului", spune Eduard Florea, managerul public al Oradei.

Reprezentanții societății Electrocentrale au atacat în contencios administrativ măsura dispusă de ANRE și cer să li se explice modul de calcul al acestor supracompensări. Tot în instanță își caută dreptatea și alte opt centrale cărora li s-a cerut să dea înapoi o parte din bonusul de cogenerare. Cea mai mare sumă trebuie returnată de CET București - 150 milioane de lei.

"Asistăm la efectele legii care sunt contrare principiului pentru care a fost creată. Acești bani nu au fost furați, dați ilegal", a declarat Vasile Munteniță, președintele COGEN România.

CET Oradea a mai returnat 6 milioane de lei din bonusul de cogenerare acordat în perioada 2011-2013.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri