Cetatea din Oradea, câmp de bătălie. Sute de actori au reconstituit o luptă din secolul al XVI-lea

Data actualizării: Data publicării:
lupta medievala Oradea

Unul dintre cele mai apreciate momente ale festivalului medieval a fost atacul dat asupra Cetății din Oradea. Înarmați până în dinți, sute de cavaleri, oșteni şi călăreți s-au luptat duminică pentru cucerirea forţăreţei. A fost o reconstituire fidelă a bătăliei din secolul al XVI-lea dintre mongoli și armata maghiară. Mii de spectatori au admirat lupta.

Lupta de acum mai bine de cinci veacuri a fost reconstituită în cele mai mici detalii. Cavalerii, oștenii și călăreții au purtat costume și armuri asemănătoare celor din Evul Mediu, când armata ungară a apărat fortăreața de invazia mongolilor.

„Am protecție la picioare și în partea de sus, armură pentru piept, spate, pentru brațe, cu umeri sub tunică, și un coif medieval din secolul al XV-lea”, a explicat un luptător.

„Venim din Mediaș, avem zece cai în total, aici am adus doar cinci pregătiți pentru astfel de evenimente. Purtăm tunicile negre de teutoni, secolul XII, ne-am alăturat fraților noștri ospitalieri și templieri de aici, din Oradea”, spune Mihai Cotei, călăreț.

„Eu sunt un arcaș în această scenă, așa că voi sta aici și voi trage săgeți de la distanță, în timp ce prietenii mei se vor lupta”, spune alt participant la reconstituire.

Evenimentul a făcut parte din cea de-a treia ediție a Festivalului Medieval al Cetăţii Oradea.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri