Cetatea medievală din Oradea, afectată de imaginea unei clădiri abandonate

Data publicării:
ruina5

Turistii care vin prin prin Şanţul Cetăţii să viziteze ruinele medievale, pline de istorie, sunt întâmpinaţi de o ruină a "epocii de aur". Oamenii care locuiesc în zonă îşi amintesc faptul că după terminarea blocurilor gospodăria comunală a vrut să construiască o braserie.

"Poveştile anilor 1985-86 se refereau la clădirea asta ca la un viitor restaurant, care urma să aibă o pasarelă", îşi aminteşte o orădeancă.

Constructorii de pe timpul epocii de aur au apucat să ridice nişte stâlpi, să toarne un planşeu şi să ridice câteva ziduri. Dupa 3 ani, în toamna lui 1989, lucrarea a fost abandonată. Acum aici îşi mai găsesc un culcuş doar oamenii fără adăpost, care se strecoară prin gardul de protecţie.

"Afectează şi imaginea şi pe locuitorii de aici. E plin de boschetari, mizerie, plus că s-ar putea face câteva locuri de parcare", susţin cei din zonă.

Proprietarii actuali ai clădiri au încercat să o transforme într-un loc de distracţii sau într-o parcare, dar nu au primit avize din partea instituţiilor statului. Aşa că turiştii rămân cu impresia proastă: ei se aşteaptă să fotografieze ruine medievale, nu armătura lăsată să ruginească.

"Prima imagine este total nepotrivită cu ceea ce s-ar aştepta turiştii, mai ales cei veniţi din afară să vadă în ansamblul Cetăţii", este de părere Dumitru Noane, administratorul Cetăţii din Oradea.

Primăria Oradea a început anul acesta să transforme Cetatea într-un ansamblu care să atragă turişti. O ruină ca şi aceasta care zace în faţa intrării principale în fortăreaţă nu face decât să strice imaginea viitorului punct turistic.

"Varianta cea mai bună a ei ar fi demolarea sau o parcare în parteneriat public cu Primăria Oradea", consideră Adriana Lipoveanu, arhitectul şef al Oradei.

reporter: Gabriel Bonaciu
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri