Sari la conținut

Chinurile din temniţele comuniste, dezvăluite de un preot de 90 de ani, ucenic al părintelui Arsenie Boca

Părintele Bordaşiu s-a născut în satul bihorean Săbolciu, în urmă cu 90 de ani. A absolvit cursurile facultăţilor de Teologie şi Farmacie din Bucureşti, dar a intrat în vizorul comuniştilor în anii '50. A fost arestat la Timişoara în 1955, după care a executat şapte ani de temniţă la penitenciarele din Jilava, Oradea, Constanţa şi Aiud.

"Vreme de 7 ani a stat ascuns într-o cămăruță pe jumătate sub pământ, doar noaptea îndrăznind să mai iasă din Husasău și să mai vină în Săbolciu să-și vadă părinții", spune Dorel Rusu, protopop de Oradea.

Această conferință a fost pentru preotul Nicolae Bordașiu un prilej de a-și arăta recunoștiința față de cei care l-au ajutat în anii grei ai comunismului.

"Este o mărturisire a dragostei mele față de meleagurile bihorene unde am găsit adăpost atunci când am trecut prin clipe grele, când eram prigonit și urmărit de securitatea comunistă, unde am găsit adăpost și cu prețul vieții lor și a libertății lor", a mărturisit părintele Nicolae Bordașiu.

Acesta a primit diplome de excelenţă din partea Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi a Primăriei Oradea.

"L-am cunoscut în anul 2007 la București ca un bihorean de cinste și ca un preot adevărat", îşi aminteşte Ilie Bolojan, primarul Oradei. "Îi mulțumesc pentru faptul că niciodată nu i-a fost rușine că e bihorean."

În urmă cu 45 de ani, Nicolae Bordaşiu a fost numit preot la biserica Sfântul Silvestru din Capitală, unde slujeşte şi în prezent.

Reporter: Mariana Gurgu
Operatori: Constantin Gheorghiţă, Ciprian Platona

Pe aceeași temă