Chiriaşi cu bani puţini în centrul istoric al Oradei

Data publicării:
chiriasi centru istoric-1

Dincolo de repunerea în valoare a mai multor clădiri de valoare, reabilitarea centrului istoric al Oradei a scos şi mai tare în evidenţă faţadele scorojite ale construcţiilor de pe străzile adiacente, de care se desprind tencuiala şi ornamentele, pentru că nu au fost refăcute de zeci de ani.

"Care-s de 50, 60, 70 de ani, nicio îmbunătăţire sau ceva nu s-a făcut."

În unele dintre aceste clădiri, care sunt în proprietatea publică a statului, apartamentele au fost date unor persoane nevoiaşe pe considerente sociale.

"Ei au ajuns acolo pentru că acele locuinţe nu erau de cea mai bună calitate, s-au aşezat în ele, dar problema care este gravă că ele nu sunt întreţinute aşa cum ar trebui", spune Aurel Chiriac, istoric de artă.

Lipsiţi de posibilităţi financiare, chiriaşii nu pot contribui nici măcar la efectuarea unor reparaţii.

"Astea vechi ar trebui renovate, dar probabil că locuiesc pensionari care nu au bani ca să contribuie la repararea lor."

"Dar de ce să nu facă primăria faţada? Nu dăm noi bani acolo, nu dăm impozit? Să pună la impozit, în fiecare lună, 50-100 de lei, după pensia pe care o are fiecare şi facă-le toate, că e păcat."

Numai că situaţia nu este atât de simplă. Deţinute de stat, imobilele nu pot avea o altă destinaţie şi nici nu pot fi vândute, dar autorităţile locale au un plan.

Lucian Popa, directorul Direcţiei Patrimoniul Imobiliar Oradea: "Strategia primăriei, în timp, este de-a reloca aceste cazuri sociale din centrul istoric şi a le muta în zone mai periferice, urmând apoi de-a demara procedurile de scoatere a acestor locuinţe sociale de pe această hotărâre de guvern şi a le trece în proprietatea municipalităţii."

Situaţia este mai complicată în cazul clădirilor ale căror apartamente sunt atât în proprietatea Primăriei Oradea, cât şi a unor persoane private. Reabilitarea acestor imobile s-ar putea face numai dacă cele două categorii de proprietari s-ar pune de acord.

Angela Lupşea, directorul Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice Oradea: "Nu se pune problema ca primăria să nu contribuie la cota parte pe care o deţine, dar doar atunci se face această investiţie, dacă, toţi proprietarii sunt conştienţi că locuiesc în această clădire."

Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea: "E foarte greu să explici raţional că ai o proprietate, în buricul târgului, în pieţele centrale, pe arterele principale şi eşti un caz social. În toate ţările din lume faptul că ai o astfel de proprietate implică posibilitatea închirierii ei, a vânzării, ei, a punerii ei în valoare."

Direcţia de Patrimoniu Imobiliar Oradea gestionează 73 de locuinţe sociale care funcţionează în clădiri din centrul istoric. Situaţii similare există în mai toate centrele marilor oraşe din ţară.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri