Cinci ani de la înfiinţarea Centrului NATO din Oradea. 600 de specialiști au fost pregătiți aici pentru misiuni de culegere de informaţii

Data publicării:
militar alb saluta

Centrul de Excelenţă NATO Humint de la Oradea a fost inaugurat în 2010, după intrarea în NATO. Instituţia funcţionează într-un secret deplin în clădirea fostei unităţi de cercetare-diversiune din oraş. Oficialii Pactului Nord-Atlantic au recunoscut că determinantă pentru înfiinţarea acestui centru a fost experienţa soldaţilor români în teatrele de operaţiuni.

"Divizia din cadrul Secretariatului Internațional al NATO pe care o conduc, divizia pentru riscuri de securitate emergente, lucrează cu mai mult de jumătate din cele peste 20 de centre de excelenta acreditate. (...) Vă pot confirma calitatea centrului de excelenţă HUMINT ca importantă resursă pentru Alianță", a remarcat Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO.

"România joacă un rol vital în ceea ce privește leadership-ul și formarea pentru forțele NATO pe care l-am găsit esențial în operațiunile NATO recente", a remarcat Brett C. Heimbigner, directorul Direcției Intelligence din Statul Major Internațional NATO.

Centrul HUMINT din Oradea beneficiază de performante sisteme de protecţie informativă şi de toate facilităţile necesare. Militarii veniţi din ţările alianţei sunt pregătiţi să acţioneze în misiuni de culegere de informaţii în zonele de conflict. Până acum, 600 de specialişti au fost şcoliţi la Oradea.

Eduard Simion, directorul Centrului NATO HUMINT din Oradea: "S-au obținut rezultate remarcabile, ajungând în punctul în care centrul, la momentul de față, a devenit principalul furnizor de expertiză humint în cadrul intelligence-ului militar din NATO."

Centrul a fost sprijinit financiar de ministerul Apărării Naționale: "Am alocat resurse financiare și centrului de excelenta NATO de la Oradea pentru ca activitatea și obiectivele pe care le are de îndeplinit să nu sufere din acest punct de vedere", a declarat Mircea Dușa, ministrul Apărării Naționale.

Până acum, peste 40 de mii de militari au participat la misiuni în teatre de operațiuni externe. Mai bine 200 de ofițeri români sunt prezenți în structurile de conducere NATO și în comandamentele alianței.

Reporter: Diana Grad
Operator: Tiberiu Catrișcău

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri