Sari la conținut

Cinematograful Transilvania din Oradea, renovat cu un milion de euro

Cinematograful Transilvania a intrat în administrarea Primăriei Oradea în urmă cu cinci ani. O perioadă clădirea s-a aflat sub tutela Consiliului Județean Bihor, dar pentru că instituția nu a găsit fonduri pentru renovări, administrația locală a preluat cinematograful înapoi si a alocat peste un milion de euro pentru lucrările de reabilitare. Constructorii mai așteaptă autorizația de construcție, iar săptămâna viitoare vor începe șantierul.

"Cinematograful Transilvania din Oradea arată ca după război: pereții sunt plini de igrasie, iar pardoseala sălii unde se proiectau filme este plină cu apă. Singurul lucru care mai amintește că aici s-au proiectat cândva filme sunt posterele de pe pereți și casa de bilete care a fost vandalizată, iar mobilierul a fost distrus", a observat Florina Fofiu, reporter Digi24 Oradea.

"Aici se vor reabilita pereții, scaunele etajul, balconul, instalațiile, partea de aerisire. Se va realiza inclusiv partea de ecran, tot ce presupune tâmplărie, finisaje, utilități, pereți, pardoseli, tavane", spune Anca Grama, purtătorul de cuvânt la Primăriei Oradea.

În Oradea au existat opt cinematografe dar toate s-au închis. Primăria Oradea mai vrea să renoveze și sala mare a cinematografului Libertatea pentru care caută sursă de finanțare.

Reporter: Florina Fofiu
Operator: Constantin Gheorghiţă