CJ Bihor: Fostul director al Direcției pentru Protecția Copilului Bihor, Călin Puia, trebuia suspendat de doi ani. Nu a anunțat că a fost trimis în judecată

Data actualizării: Data publicării:
puia

Situaţie bizară la Direcţia de Protecţia Copilului Bihor. Fostul şef al instituţiei a fost trimis în judecată în 2016, însă conducerea CJ Bihor a aflat de problemele sale juridice abia în această lună. "Trebuia suspendat de doi ani", spun reprezentanţii Consiliului Judeţean, care nu ştiu ce se va întâmpla cu salariile încasate şi cu hârtiile semnate de Călin Puia în tot acest timp.

În 2013, o delegație a Centrului de Resurse Juridice a vizitat Centrul de Plasament pentru copii cu probleme psihosociale din Oradea și a constatat abuzuri grave asupra unor minori.

“Unii s-au plâns de faptul că au fost victime ale unor abuzuri verbale, fizice șI chiar sexuale din partea unor adolescenți mai mari din centru. În raportul întocmit atunci s-a consemnat și faptul că noaptea educatorii nu supravegheau camerele, iar astfel se creeau premisele pentru violurile și bătăile dintre tineri”, a relatat Claudiu Mihuț, jurnalist Digi24 Oradea.

Cu aceeași ocazie s-a stabilit că în centru erau puși la un loc adolescenți cu vulnerabilități diferite, care necesitau atenție și terapii diferite. Noaptea camerele erau închise și minorii își făcea nevoile în găleți.

“Un copil cu autism care nu avea ce să caute într-un astfel de centru. Condiții teribile într-un demisol, pe considerentul că acel centru urma să fie reabilitat. Deci ceea ce se cheamă tratamente inumane și degradante, exact așa cum ne spune Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, a explicat, pentru Digi24 Oradea, Georgiana Iorgulescu, directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice.

Ancheta dispusă de Călin Puia, directorul de la acea vreme al Direcției de Protecție a Copilului Bihor a stabilit că abuzurile invocate de delegație a Centrului de Resurse Juridice nu există. Acuzat că a tratat cu lejeritate problema, Puia s-a ales atunci doar o tăiere de 20% din salariu.

În 2016 însă a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, deoarece nu a sesizat organele abilitate și nu i-a sancționat pe cei responsabili de minorii abuzați cazați în centru. A rămas însă la conducerea Direcției pentru Protecția Copilului până în toamna anului trecut, când a fost mutat la Direcția Tehnică din cadrul Consiliului Județean Bihor.

Șefii administrației județene spun că nu au fost informați despre procesul penal.

“Dânsul trebuie să ne informeze șI să intervină suspendarea de drept a lui din funcția publică din statutul de funcționar public și inclusiv cea de director. Ca urmare doi ani de zile a semnat acte, a luat salariu, bani neavând dreptul să mai fie funcționar public sau director”, a declarat Ioan Mang, vicepreședintele CJ Bihor.

“În urma hotărârii din decembrie 2018 s-a început cercetarea penală pentru abuz în serviciu, ceea ce înseamnă că în conformitate cu legea 188, a funcționarilor publici, dânsul trebuie suspendat din funcția pe care o deține”, a precizat Adrian Șimon, purtătorul de cuvânt al CJ Bihor.

Desfacerea contractului de muncă a lui Călin Puia va deveni oficială după ședința de săptămâna viitoare a Consiliului Județean. Călin Puia nu a putut fi contactat pentru a-și expune punctul de vedere.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri