Sari la conținut

Clădire de 10 milioane de euro pentru Spitalul Municipal din Oradea

10 milioane de euro - este suma care va fi investită în extinderea spitalului municipal din Oradea. Cu aceşti bani va fi construită o clădire de şase etaje care va găzdui specialităţile pediatrice ale spitalului. În spaţiile eliberate de acestea în vechiul corp al unităţii medicale vor fi mutate secţiile care acum funcţionează în alte imobile din oraş. Şefii spitalului susţin că în acest fel va creşte calitatea actului medical, odată cu scăderea costurilor.

În prezent, șase din etajele Spitalului Municipal din Oradea sunt ocupate de secțiile pentru adulţi, iar celelalte trei de saloanele pentru copii. În acestea din urmă au fost internați anul trecut aproape nouă mii de pacienţi.

"Această convieţuire, această simbioză nu este în favoarea secţiilor de pediatrie unde există reguli speciale privind circuitele. Nu poţi să pui un nou născut cu un şcolar, prematurii care sunt cu risc foarte mare cu nou-născut, să zicem, bolnav", explică dr. Ladislau Ritli, medic oncologie pediatrică.

Alte cinci secții ale Spitalului Municipal - printre care cele de infecţioase, psihiatrie şi neurologie - funcționeaza în diferite locuri din oraș, în clădiri ce nu oferă condiții corespunzatoare.

"Aceste clădiri sunt degradate fizic, moral, cum vreţi dumneavoastră, nu merită investit în aceste clădiri pentru reparaţii deoarece peste câţiva ani va trebui să facem acelaşi lucru", susţine Maria Silaghi, managerul Spitalului Municipal din Oradea.

Ca să rezolve situația, conducerea spitalului are în proiect construirea unei noi clădiri lângă cea veche, unde să fie mutate toate specializările pediatrice. În spaţiile eliberate în clădirea principală a unităţii va fi relocată o parte din secţiile răspândite în oraș.

"Noul corp de clădire, care va avea parter şi cinci etaje, va fi ridicat în curtea spitalului şi va fi legat de acesta printr-o pasarelă suspendată", a detaliat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Odată cu extinderea, capacitatea spitalului va creşte de la 500 la 750 de paturi.

"Va fi foarte bine dacă va fi acolo că vor fi comasate şi, desigur, se necesită şi alte investigaţii şi atunci nu se plimbă omul de la o clinică la alta prin tot oraşul", spune o orădeancă.

"Sunt o serie de boli, chiar şi la pacienţi tineri, la care trebuie să dăm doze mari de steroizi, de exemplu, şi dacă pacientul este diabetic, un diabetolog ne-ar putea ajuta ca să echilibrăm diabetul şi să nu facem, în primul rând, rău şi pe urmă să tratăm pacientul aşa cum trebuie", a explicat Ana Maria Jurcău, medic primar neurolog.

"Va creşte, evident, eficienţa medicală, atât din punct de vedere a calităţii actului medical, pentru că toate s-ar organiza în acelaşi spaţiu, şi, bineînţeles, şi din motive financiare", a declarat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Întreaga investiție se va ridica la aproximativ 10 milioane de euro. Cea mai mare parte va fi asigurată de Primaria Oradea, prin fonduri europene, iar restul - de catre spital, din fonduri proprii.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă