Clubul Lions a donat un aparat ce permite examinarea video a pacienţilor cu epilepsie

Data publicării:
epilepsie

Oradea a fost pusă pe harta orașelor care fac parte din programul de Telemedicină în Epilepsie. Bolnavii care suferă de această afecțiune vor fi controlați cu ajutorul unui aparat în valoare de 25.000 de euro, donat de membrii Clubul Lions. În acest fel, pacienții din Bihor vor fi scutiți de drumurile până la Cluj-Napoca, pe care până acum erau obligați să le facă.

Proiectul național de Telemedicină în Epilepsie a fost lansat în 2013, iar în cadrul său au fost cumpărate patru aparate de ultimă generaţie. Achiziţiile au fost realizate cu sprijinul financiar al clubului Lions, iar aparatele destinate analizei video a bolnavilor au fost montate la Suceava, Sibiu, Cluj şi la Oradea.

Cel din urmă, în valoare de 25 de mii de euro, a fost inaugurat la o clinică privată din Oradea.

"Aparatele sunt legate între ele printr-un server puternic iar medicii se pot consulta între ei, în țară și în străinătate, iar pacientul va primi diagnosticul cât mai corect și complet și medicamentele cele mai potrivite suferinței lor", spune dr. Florea Bogdan, coordonatorul Lions Club în proiectul Telemedicină în Epilepsie.

Pacientul poate petrece în camera de înregistrare și monitorizare până la opt ore.

"Avem camera compusă dintr-un fagure, așa îl numim noi, în care montăm electrozii, ei se aplică pe scalpul pacientului", explică Anca Ilea, asistentă.

Încăperea dispune de o cameră video care surprinde mișcările globului ocular sau începutul unei crize. Medicul poate sta fie în camera de examinare, fie într-un birou alăturat, unde cu ajutorul unui monitor poate analiza starea bolnavului.

"Un E.G normal veche durează aproximativ 45 de minute. O să putem face și E.G. de somn, două, ore, patru sau opt ore", a precizat dr. Vharoon Sharma, medic specialist neurolog.

Sistemul permite ca starea pacientului să fie analizată în timp real şi de medici din ţară ori din Canada sau Danemarca. În acest fel, bolnavii de epilepsie nu vor mai fi obligați să meargă sute de kilometri până la clinicile autorizate din țară ori din Ungaria. Un control în Oradea va costa 120 de lei, iar suma poate fi decontată prin Casa de Asigurări de Sănătate.

"Încercăm prin acest proiect să ajutăm medici din mai multe orașe să își pună în legătură pacienții și cazurile importante. Am dotat aceste cabinete cu aparate, ne vom ocupa în continuare de specializarea celor care lucrează cu ele", a declarat Daniela Holzheimer, guvernatorul Clubului Lions District 124 România.

În România nu există un registru al pacienților care suferă de epilepsie. Neoficial, medicii spun că 2% din populația României ar fi afectată de această boală.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri