Sari la conținut

Cod roşu de caniculă în 12 judeţe. Vor fi peste 40 de grade în weekend, în jumătatea de vest

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat instituirea unui cod roşu de caniculă pentru sâmbătă şi duminică în 12 judeţe din nord-vest, vest, sud-vest, sud şi centrul ţării. Un val de căldură va aduce temperaturi extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Potrivit meteorologilor, vineri, 4 august, și sâmbătă, 5 august, valul de căldură care a debutat încă de luni, 31 iulie, va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități.

Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade. În zonele de câmpie și de podiș ale județelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade.

Sâmbătă după-amiaza, la munte, iar seara și spre dimineață în extremitatea vestică și nord-vestică vor fi condiții de averse și descărcări electrice.

În Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia va fi cod portocaliu. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice și va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, în special în zonele de munte și în jumătatea de nord a țării.

Editor web: Adrian Laboş