Colegiul Medicilor Stomatologi Bihor a întocmit o listă a tarifelor minime recomandate

Data publicării:
scaun dentist

Timp de două luni, dentiștii din Bihor au comunicat Colegiului Medicilor Stomatologi prețurile pe care le practică și cheltuielile cabinetului. Prin însumarea datelor, a fost elaborată o formulă de calcul a prețurilor minime recomandate pentru procedurile dentare. Tarifele au fost adunate într-o listă, premieră la nivel național.

"Costurile pe care le-am socotit sunt luate ca o medie. Nu am ales nici în cabinete de top și nici în cabinete supraspecializate. Am luat niște cabinete care practică niște manopere medii", spune Alin Șandru, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi Bihor.

Potrivit listei, o extracție dentară sau o obturație simplă nu pot costa mai puțin de 97 de lei. Pentru o coroană metalică pacientul trebuie să plătească minimum 365 de lei. Tarifele minime nu sunt obligatorii în cabinetele stomatologice, dar ar trebui să fie un ghid pentru pacienți. 

Tarife minime recomandate la stomatolog
- Consultație: 73 lei
- Obturație clasică simplă: 97 lei
- Coroană metalică: 365 lei
- Coroană fizioniomica metaloceramică: 578 lei
- Proteză acrilică: 796 lei
- Extracție: 97 lei

Specialiștii spun că un tratament la un preț sub cel prevăzut în listă înseamnă riscuri mari pentru sănătate.

"Vă pot da un exemplu. Au fost mesaje trimise sau fliere pe stradă cu extracții la 30 de lei. omenii trebuie să înțeleagă că nu se poate efectua în condiții de calitate, de siguranță și de transparență a actului terapeutic o extracție la acest preț", spune Adrian Almași, secretarul Colegiului Medicilor Stomatologi Bihor.

Ca să fie siguri că lucrarea este de calitate și merită banii ceruți, pacienții sunt sfătuiți să ceară factura atât de la medic, cât și de la tehnicianul dentar. 

Dacă observă nereguli în cabinetele stomatologice, pacienții pot depune o plângere la Direcția Sanitară sau la Colegiu Medicilor Stomatologi din județ.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri