Colindători pe străzile Oradei. 300 de tineri din mai multe zone ale ţării i-au colindat pe orădeni

Data publicării:
asta datina1

foto: oradea.ro

30 dintre colindători au venit în Oradea tocmai din celălalt capăt de ţară, din Suceava. Ei reprezintă comunitatea ucraineană din zonă.

"Dat fiind faptul că suntem o comunitate care ne păstrăm identitatea aşa cum trebuie, am adus şi colinde şi dansuri, obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou, specific ucrainene", spune Petru Şoiman, Ansamblul "Kozaciok" Bălcăuţi.

Li s-au alăturat grupuri din Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Cluj, dar şi din localitatea Apşa Mică, Ucraina. Toţi au venit îmbrăcaţi în costume populare specifice zonei din care provin.

"Am adus obiceiurile cu noi, din comuna Iclod, din toate satele comunei. Vom face o şezătoare tradiţională cu două obiceiuri: "Jocul turcii" şi "Jocul moşilor", explică Emil Bodea, Ansamblul Folcloric "Dansatorii de pe Someş" Iclod.

"Pentru această sărbătoare prezentăm o şezătoare, un obicei care vine de departe, pentru că în aceste nopţi lungi de iarnă, fetele şi feciorii se întâlneau pentru a îmbina utilul cu plăcutul, distrându-se şi muncind", spune Vasile Codrea, localnic din Valea Izei, Maramureş.

Cetele de colindători au pornit din cetatea medievală şi au poposit la Catedrala ortodoxă din oraş. S-au îndreptat apoi la sediul Prefecturii Bihor, unde au vestit Naşterea Domnului. Este pentru al şaselea an în care Asociaţia Pro Bambini organizează festivalul "Asta-i datina străveche".

"Prin intermediul acestui proiect ne dorim promovarea şi păstrarea tradiţiilor populare româneşti care sunt o carte de vizită a noastră", susţine Crina Dobocan, organizatoarea festivalului.

Evenimentul s-a încheiat la Teatrul "Regina Maria", unde grupurile participante au prezentat tradiţii şi obiceiuri specifice sărbătorilor.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri