Sari la conținut

Colocviile Marii Uniri, la Vocile Bihorului

100 de ani de la Marea Unire va însemna anul acesta o serie de emisiuni speciale Vocile Bihorului. În fiecare lună, Bogdan Băcilă va face incursiuni în istorie, pentru a ne ajuta să înţelegem cum a fost posibil miracolul de la 1 decembrie 1918. Prima ediţie a Colocviilor Marii Uniri a fost difuzată joi de Digi24 Oradea, iar tema abordată au fost principiile de autodeterminare enunţate de preşedintele american Woodrow Wilson.

Muzeul "Aurel Lazăr" a fost gazda primei ediţii a Colocviilor Marii Uniri. În prezenţa unor elevi şi profesori de la liceul "Teodor Neş" din Salonta şi de la şcoala generală din Mădăras, directorul Complexului Muzeului Ţării Crişurilor a vorbit despre importanţa cunoaşterii istoriei şi a anului 1918 în special.

Tema primei ediţii speciale a Vocilor Bihorului au fost principiile de autodeterminare enunţate de preşedintele american Woodrow Wilson în faţa Congresului american pe 8 ianuarie 2018, cu jumătate de an înainte de finalul Primului Război Mondial.

Unul dintre punctele wilsoniene a fost dreptul naţiunilor aflate în imperiile europene de a-şi hotărî singure destinul.

Elevii prezenţi au fost curioşi să afle de ce a fost important momentul Micii Uniri de la 1859 pentru evoluţia ulteioară a statului român şi care au fost raţiunile pentru care Alba Iulia a fost aleasă ca şi oraş al Marii Uniri de la 1918.

Redactor: Bogdan Băcilă