Comori ascunse de milenii. În județul Satu Mare s-au găsit cuptoare de pe vremea dacilor

Data publicării:
cuptoare dacice

Cel mai mare centru de ardere a lutului, de pe vremea dacilor liberi, a fost descoperit într-o localitate din Satu Mare. Specialiştii estimează că pe cele 20 de hectare există peste 200 de cuptoare care datează din secolele al doilea şi al treilea după Hristos. Edilii se gândesc deja la cum vor atrage turişti.

Medieşu Aurit, Satu Mare. Dincolo de peisajele pitoreşti, localitatea a ascuns multă vreme adevărate comori istorice. Specialiştii au scos la lumină zeci de cuptoare folosite de strămoşi pentru arderea lutului.

"Dimensiuni deosebit de mari, cele mai mari cuptoare găsite până acum, tone de ceramică, suntem în centrul acestei zone de producere a ceramicii", explică Robert Gindele, șeful secției arheologie de la Muzeul Satu Mare.

Primele săpături arheologice au fost făcute în anii '60, cand specialiștii au descoperit zece cuptoare. În 2011 au revenit şi au mai gsit alte 15. Arheologii estimează că în zonă mai există câteva sute, fiind cel mai mare centru de ardere a lutului din acea perioadă, din Europa.

"Avem peste 200 de cuptoare de ars ceramica și încă nu am terminat măsurătoarea, o să fie poate și mai multe", spune Robert Gindele.

Tot aici a fost găsită şi o urnă funerară. Comorile subterane au fost imediat puse în valoare.

"În acest muzeu amenajat în aer liber au fost amplasate cinci cuptoare dacice vechi de aproape 2000 de ani, pe care turiştii le pot vizita în orice zi. Acestea au fost descoperite în anii '60 şi au fost ulterior recondiţionate. Acum autoritățile locale vor să transforme zona într- un puternic punct de interes pentru vizitatori", a transmis Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

"În zona cuptoarelor o să facem un mic centru de informare şi un loc unde cei care vor vizita să găsească un personal calificat şi care să le poată dă informaţii", a anunţat Radu Iancu, primarul comunei Medieșu Aurit.

Potrivit arheologilor, pentru a scoate la iveală toate cele peste 200 de cuptoare ar fi nevoie de... câteva sute de ani.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri