Comuna Biharia, din judeţul Bihor, penalizată pentru renunțarea la un proiect european

Data publicării:
aparegio Biharia 190315

Pornit în 2011 cu ajutorul unor fonduri nerambursabile de 80 de milioane de euro, proiectul Aparegio urmărește introducerea rețelelor de apă și canalizare în 12 comune din Bihor. După doi ani, proiectul a ajuns într-un impas, după ce comuna Biharia a decis să iasă din proiect. Administrația locală invoca faptul că mai mulți localnici se temeau că, după realizarea rețelelor, prețul apei s-ar putea tripla.

Pentru că nu s-au înțeles, reprezentanții asociației Aparegio au cerut medierea Curții de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie.

"Nu este normal ca localitățile care sunt parte în acest proiect să pună bani pentru cheltuieli făcute pentru unele consilii locale care apoi se răzgândesc, cum este cel din Biharia", a declarat Ilie Bolojan, președintele asociației Aparegio.

Instanța a decis ca Biharia să plătească despăgubiri de un milion de lei pentru că s-a retras din proiect.

"Prin această retragere s-a creat un prejudiciu, constând în cheltuielile administrative cu managerul de proiect și cu celelalte instituții care au cheltuit sumele aferente comunei și care azi sunt pierdute", a precizat Ștefan Herchi, președintele Curții de Arbitraj.

"Știm de acestă decizie, ea nu este definitivă. Astfel, vom lua demersurile în continuare în instanță și vom apela atât la curtea de apel, cât și la Înalta Curte de Casație", a replicat Zsolt Czijak, consilierul primarului comunei Biharia.

Însă aceste instanțe vor analiza doar dacă a fost respectată procedura medierii conflictului de către Curtea de Arbitraj. Situația a creat deja tensiune în Biharia.

"Atât consiliul cât și primarul nu se consultă cu cetățenii. Iau hotărâri arbitrare în necunoștință de cauză."

"Aparegio nu are nici o justificare ca să plătim acești bani, pentru că nu au executat în comuna Biharia nici o lucrare."

O altă piedică în calea proiectului Aparegio a fost pusă de primarul din comuna Finiș. Acesta s-a opus inițial ca localitatea să fie traversată de conducta de apă care urma să alimenteze orașul Beiuș. Însă, în această dimineață reprezentanții asociației Aparegio au semnat un protocol de colaborare cu edilii din Finiș, prin care au acceptat să branșeze comuna la conducta de apă a orașului Beiuș.

Reporter: Bogdan Costea
Operatori: Tiberiu Catrişcău, Gabor Szilagyi, Cristian Rusu
Editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri