Sari la conținut

"Concediu" de 6 luni în Asia

Iancu şi Oana sunt doi tineri care, după facultate, şi-au găsit un loc de muncă în Timişoara. Şi nu pe bani puţini, mai ales în cazul lui Iancu, absolvent de Calculatoare. După ani de rutină, au simţit însă nevoia de schimbare.

"Îmi doream de mult să am mai mult timp pentru mine, fiindcă lucram destul de mult. Ajungeam la șase și ceva acasă - probabil că multă lume se va regăsi în povestea asta. Tot încercasem să îmi gasesc un loc de muncă unde să muncesc mai puţin", povesteşte Iancu Fofiu.

Pentru că nu au reuşit, cei doi au început să-şi adune bani. Au pus deoparte 500 de euro în fiecare lună, iar după doi ani şi-au dat demisia şi au plecat din ţară. Pe 8 noiembrie 2013, când în România se lăsa frigul iernii, cei doi şi-au luat bilete de avion-dus cu destinaţia India.

"Pe lângă că ne-am lăsat joburile, am lăsat înapoi şi orasul şi apartamentul în care locuisem până atunci. A trebuit să ne împachetăm toată viaţa în cutii şi să le depozităm undeva", rememorează Oana Gelep.

După un zbor obositor cu avionul...

... tinerii au aterizat in New Delhi. Abia ieşiţi din aeroport, au şi primit o ofertă de lucru: să joace într-un film de Bollywood. Au fost plătiţi cu 30 de euro pe o zi, o sumă importantă în India.

"- Am tras aceeaşi scenă de 10-11 ori, a fost doar o zi de lucru.
- Cât ai apărut în film?
- O secundă, maxim două", spune Iancu.

Din New Delhi au plecat în provincia Rajastan, o zonă mai tradiţională a Indiei. Acolo au simţit din plin şocul cultural al unei civilizaţii atât de diferite.

"Toată mâncarea are acelaşi gust, pun aceleaşi condimente în mâncare, în cantitate foarte mare şi parcă toate mâncărurile seamăna între ele", explică Oana.

"Era un orăşel cu străzi înguste, plin de tarabe, cu mâncare, cu haine, cu ţesături, mirodenii. Mergeai să mănânci ceva, pe sus fugeau maimuţe, pe jos şobolani, porci, un talmeş-balmeş de nedescris", îşi aminteşte Iancu.

După ce s-au întâlnit cu alţii prieteni din ţară, Iancu şi Oana au început să călătorească în regiunile turistice ale Indiei. Au văzut locuri de o frumuseţe rară.

"Hampi. Un orăşel în mijlocul unui ţinut muntos, unde, datorită eroziunii, toti munţii parci sunt din pietre rotunjite, puse una peste alta. Urcându-ne pe un vârf din astea, vedeam tot ţinutul, parcă eram pe altă planetă."

"Am văzut cea mai frumoasă plajă din Univers. Apa era foarte faină de înotat, nu erau valuri prea mari. Iancu înota, eu citeam."

Cei doi au călătorit apoi...

... în Malayesia, Thailanda şi Cambodgia. O experienţă aparte a fost o tabără de meditaţie de 10 zile, în care nu avut voie să scoată niciun cuvânt. Nouă ore pe zi făceau meditaţie. După şase luni de călătorii şi experienţe în Asia, Iancu şi Oana s-au întors în ţară complet schimbaţi. Au înţeles că totul se reduce la atitudinea oamenilor.

"Aici, câteodată, când vezi pentru ce se agită oamenii, îţi vine să le spui să o lase mai moale, că nu au nevoie de cel mai nou televizor, cel mai nou gadget. Parcă erau mai fericiţi acolo, parcă erau mai cu zâmbetul pe buze, deşi aveau mai puţin", spune Iancu Fofiu.

"În Thailanda toată lumea zâmbeşte. Oricine trece pe stradă zâmbeşte. În România, nu prea", a observat Oana.

Timp de şase luni în Asia, cei doi au cheltuit mai puţini bani decât ar fi avut nevoie în ţară. Au văzut locuri şi au cunoscut persoane, dar, poate cel mai important, au ajuns să se cunoască mai bine chiar pe ei înşişi.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş