Concert Kosher Gospel în sinagoga Zion din Oradea

Data actualizării: Data publicării:
kosher gospel

Regal de muzică în Sinagoga Zion din Oradea. "Prinţul" muzicii kosher gospel, Joshua Nelson, a ridicat cele 300 de persoane prezente la concert în picioare, în semn de admiraţie pentru recitalul susţinut de artistul american. Acordurile antrenante ale muzicii evreieşti, combinate cu măiestrie cu sunetul muzicii comunităţii afro-americane, au transformat concertul din Oradea într-o reprezentanţie unică şi memorabilă.

Sinagoga Zion a vibrat sâmbătă în acordurile muzicii unice a americanului Joshua Nelson. Acesta combină ritmuri şi acorduri specifice muzicii evreieşti cu cele ale culturii afro-americane, într-un mix cultural care îndeamnă la toleranţă şi înţelegere. Surpriza a venit atunci când artistul american şi-a dezvăluit legăturile cu România.

"Eu sunt în parte român. Bunica și străbunica mea au descendenți din România, așa că sunt evreu, negru și român", a explicat Joshua Nelson.

"Muzica este adecvată pentru sinagogă; îmi place, mă simt bine", a recunoscut un spectator.

"Este foarte bun și ne place, de asta am venit! Ne place foarte mult atmosfera și muzica lui !"

Joshua Nelson a concertat la Oradea cu sprijinul fundației Tarbut și al Ambasadei Statelor Unite în România, care au organizat un turneu pentru artist.

"Ne place să arătăm diversitatea din cultura americană. Românii sunt foarte sofisticați și familiarizați cu cultura americană; uneori e limitată la fani ai jazz-ului, filmului sau ai televiziunii, dar sunt multe tipuri de muzică nativă, specifică Statelor Unite, și Joshua e unic", a declarat Marjorie Stern, atașatul cultural al Ambasadei SUA.

La rândul său, Peninah Zilberman, președintele fundației Tarbut Sighet, a explicat de ce a ales sinagoga Zion pentru concert: "Sunt câteva motive: kosher gospel e o muzică combinație și de evrei și de afro-americani, dar sinagoga a fost restaurată și vin oameni de pe tot globul - am crezut că va fi tare frumos."

Joshua Nelson este un artist de origine afro-americană, considerat creatorul genului Kosher Gospel. Viaţa sa a inspirat şi un film documentar care a câştigat premiul cel mare la un festival de film din America.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri